Un român a construit o mașină de lemn și a ajuns atracție la un salon auto

FOTO: Peter Szabo via adevarul.ro
FOTO: Peter Szabo via adevarul.ro

Szabo Peter, un bărbat din Corunca, județul Mureș, pasionat de sculptura în lemn, s-a gândit să construiască o mașină din lemn funcțională. Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, și-a cumpărat patru metri cubi de lemn de frasin și s-a pus pe treabă.

„Mi-am dorit ceva unicat, cu o structură solidă, totul să fie conceput de mine, să nu iau tiparul de nicăieri. Am ales să fac o maşină din lemn masiv. Nu pot spune că a fost greu, dar a fost o muncă foarte meticuloasă. La partea mecanică m-a ajutat un consătean pe nume Zsolt Csaba, el fiind atât mecanic, cât şi lăcătuş.

La caroserie am lucrat singur. Când am căutat pe internet lemnul iniţial, am achiziţionat trei metri cubi, dar apucându-mă de treabă am văzut că nu a fost suficient, aşa că am mai comandat. La prima vedere pare mult, dar când începi să realizezi şi să sculptezi în lemn, constaţi că foarte mult se aruncă până rămâne câte o bucată bună de montat“, a povestit Szabo Peter, pentru Adevărul.

Mașina Julia, botezată cu numele soției sale, are un motor de pe un Ford Taunus, scaune de la un Ford Probe, parbrizul este de la un Mercedes Cobra, iar partea electronică este nemțească. În total, a fost nevoie de un buget de 18.000 de euro.

Pentru Szabo Peter, mașina a fost construită pur și simplu din pasiune. A lucrat în tinerețe ca tâmplar, apoi a fost solist la Opera Maghiară din Cluj, apoi 11 ani s-a ocupat de o firmă de construcții, iar acum se manageriază împreună cu soția sa o casă de oaspeți. Pasiunea pentru lucrul cu lemnul o are de la un unchi sculptor.

În septembrie, mașina Julia a ajuns și în Frankfurt, la unul dintre cele mai mari saloane auto din lume, după ce a fost ajutat de un german care a fost găzduit la casa de oaspeți și a aflat de mașina la care sculptează.

„A venit un german, proprietarul unei companii de IT. El colabora cu o firmă românească. S-au gândit iniţial să îi facă maşinii un fel de «voice-control» (n.r. – control vocal), apoi mi-a propus să merg cu ea la expoziţia de la Frankfurt. Eu m-am gândit că merită şi iată că am ajuns şi acolo”, a mai spus Szabo Peter, pentru Adevărul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Doi soți belgieni trăiesc visul românesc: „În Belgia a fost frumos, dar aici e inima!”
Femeia fantastică: e voluntar la 103 ani și nu are nevoie de ajutor. Care este secretul longevității sale
Reduceri eMAG Festivalul Toamnei. Cele mai bune oferte înainte de Black Friday 2015
Locuri de muncă în străinătate pentru mecanici și electricieni români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.