Un pietruș din Delta Dunării a zburat peste 8.000 de km în mai puțin de 4 luni. A ajuns în sudul Africii

pietruș delta dunării africa
Foto: Agigea Bird Observatory (Facebook)

Un pietruș (Arenaria interpres) din Delta Dunării a zburat în 108 zile (mai puțin de 4 luni) din Delta Dunării până în Namibia, parcurgând peste 8.000 de kilometri, a anunțat Agigea Bird Observatory.

Specialiștii de la stațiunea Agigea Bird Observatory îi montaseră pietrușului un inel în vara anului trecut, pe când pasărea se afla în Insula Sacalin din Delta Dunării.

Pietrușul este o specie de pasăre limicolă (care trăiește în sau pe mâlul de pe fundul apelor, pe malul râurilor, în locurile mlăștinoase) și care obișnuiește să își caute hrana întorcând cu ciocul diverse materiale de pe malul apei (de unde și numele în engleză de „turnstone” – „întoarce piatra”).

„Zilele trecute am primit excelenta veste că un exemplar de pietruș inelat de noi în data de 31.08.2022 a fost fotografiat în sudul Africii, în Peninsula Luderitz din Namibia, în data de 17.12.2022.

Astfel, pasărea a străbătut nu mai puțin de 8.042 de km în 108 de zile, reprezentând cea mai lungă distanță cunoscută până acum ce a fost străbătută de o pasăre inelată de echipa de la Agigea Bird Observatory!”, au transmis reprezentanții de la Observatorul Ornitologic Agigea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.