Un nou drum montan spectaculos e aproape gata

FOTO: NU MĂ POT ABȚINE - DRUMEȚII/Youtube
FOTO: NU MĂ POT ABȚINE - DRUMEȚII/Youtube

Lucrările de modernizare pe drumul montan Transapuseana, care străbate Munții Apuseni prin Țara Moților, este aproape gata.

Primul lot în lungime de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor, a fost recepționat în luna decembrie 2023. Lotul 2, de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, va fi finalizat în prima jumătate a anului 2024.

Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România, cu o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene. Drumul, în lungime de 78 de kilometri, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).

Conform directorului tehnic al diviziei de antrepriză generală din cadrul companiei Elis Pavaje SRL, constructorul șoselei, Cristian Panea, pe lotul 1 s-au finalizat lucrările de consolidări, poduri și podețe dalate, rigolele pentru drenarea apelor pluviale, marcajul rutier (cu excepția zonei Aiud) și turnarea ambelor straturi de asfalt, cu excepția zonei de lucru de la Aiud. Aici au fost finalizate și consolidările cu piloți forați. În prezent, se continuă cu amplasarea de indicatoare rutiere, borne kilometrice, separatoare de hidrocarburi și podețe de acces.

Pe lotul 2 se lucrează la 7 dintre cele 13 poduri și s-au finalizat în proporție de 90% lucrările de consolidare. „Consolidările la alunecările de teren au fost finalizate și primul strat de binder a fost asfaltat pe aproximativ 18 km. Până la sfârșitul anului, se va asfalta încă aproximativ 10 km, dintr-un total de 28 km planificați. Estimăm că vom finaliza și aproximativ 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, a subliniat Cristian Panea pentru ziarul Unirea.

FOTO: NU MĂ POT ABȚINE – DRUMEȚII/Youtube

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.