Un nor de praf saharian ce colorează cerul în portocaliu ajunge în România

praf saharian cer portocaliu franța
Sursa: Alin Hossu / Digi24

Administratia Nationala de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sud, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, vor fi precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării.

După cum se observă din imaginile publicate de Ministerul Mediului, norul de praf saharian a acoperit inițial regiuni din Spania și Franța, iar apoi a început să se deplaseze spre estul continentului european, trecând pe deasupra Italiei, Elveției, sudului Germaniei, Austriei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, dar și prin nordul țărilor balcanice.

praf saharian europa
Foto: Ministerul Mediului
praf saharian europa
Foto: Ministerul Mediului
praf saharian europa
Foto: Ministerul Mediului
praf saharian europa
Foto: Ministerul Mediului
praf saharian europa
Foto: Ministerul Mediului

Zilele trecute, norul de praf saharian a acoperit și mai multe orașe din Franța. În imaginile realizate de un telespectator al postului Digi24 se observă cum cerul s-a colorat în portocaliu din cauza particulelor de praf venite din Sahara.

Pulberea adusă de curenții de aer din nordul Africii s-a depus și pe mașini și pe zăpadă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.