Un însoțitor școlar a dus elevii în vârf de munte în teniși și hanorac. O fată a fost uitată pe traseu

Foto: Florin Ioniță / Facebook

Aproximativ 20 de elevi de 12-14 ani au fost duși la munte, pe Vârful Toaca din Ceahlău, echipați necorespunzător. Mai mult, uneia dintre eleve i s-a făcut rău pe traseu, dar însoțitorul școlar nu știa acest lucru deoarece era deja în vârf.

Întreaga întâmplare a fost detaliată de Florin Ioniță, un drumeț care a ajutat-o pe eleva aflată în dificultate.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, 2 martie, pe traseul Izvorul Muntelui – Cabana Dochia – Vârful Toaca din Munții Ceahlău. Potrivit martorului, care a publicat și mai multe fotografii, elevii erau încălțați în teniși sau adidași de stradă, iar unii dintre ei erau îmbrăcați doar în hanorac, în condițiile în care pe munte erau 5-7 grade, iar unele porțiuni din traseu erau acoperite de gheață.

De asemenea, elevii nu au fost informați cu privire la ce înseamnă o drumeție montană. De exemplu, fata care s-a simțit rău nu avea la ea nici măcar apă.

Vârful Toaca are 1.904 metri, fiind al doilea cel mai înalt vârf din Munții Ceahlău, după Ocolașul Mare.

„Asta trebuia sa fie o postare despre frumusețea masivului Ceahlau, dar vreau să vă povestesc despre o situație care m-a îngrijorat și m-a determinat să scriu acest mesaj.

Am fost azi într-o drumeție pe traseul Izvorul Muntelui – Cabana Dochia – Vf. Toaca, un traseu frumos, cu un grad de dificultate medie, care necesită o pregătire adecvată și un echipament corespunzător. La un moment dat, la baza scărilor din apropierea Vf. Toaca am întâlnit un grup de copii, aprox 20 la număr, de 12-14 ani, care făceau traseul împreună cu un însoțitor școlar pe post de ghid, venind dinspre stațiunea Durău.

Traseu de 13-14 km, diferența de nivel 1136 m, un grad de dificultate medie.

Problema majoră a fost că acești copii nu erau echipați pentru un traseu montan, aceștia fiind încălțați cu adidași de stradă, sumar îmbrăcați, unii doar în hanorac, mai degrabă pregătiți de o plimbare în parc. Asta în condițiile în care azi pe Vf. Toaca au fost 5-7 grade cu un vânt destul de accentuat iar potecile de mai sus de cabana Dochia fiind acoperite de gheață și zăpadă.

Foto: Florin Ioniță / Facebook
Foto: Florin Ioniță / Facebook

Una dintre eleve avea rău de înălțime, așa că am rămas cu ea până a ajuns sus, deoarece însoțitoarea era deja în vârf iar [ea] era destul de palidă. I-am dat apă și niște batoane energizante și am ajutat-o să ajungă safe în vârf. Culmea, nu avea nici măcar apă la ea. Mi-a spus că nu știa la ce să se aștepte de la această activitate și că nu cunoaștea condițiile și riscurile traseului. I-am atras atenția însoțitoarei care nu știa de problema copilului în cauză”, a povestit pe pagina sa de Facebook Florin Ioniță.

„Nu o să menționez nici numele copilului și nici școala din care acesta făcea parte. Nu vreau să fie o postare despre găsit vinovați sau o postare în care să arătăm cu degetul. Ar trebui să fie ceva din care să învățam, nu să judecăm.

Vă rog să înțelegeți că muntele nu este un loc de joacă și că o drumeție nu este o plimbare în parc. Muntele este un loc minunat, dar și periculos, care cere respect și responsabilitate. O drumeție este o activitate fizică solicitantă, care presupune o condiție fizică bună, o hidratare adecvată și o alimentație echilibrată.

Foto: Florin Ioniță / Facebook

Dragi părinți, vă rog să fiți atenți la activitățile școlare în care vă trimiteți copiii și să vă informați despre condițiile și riscurile acestora. Nu lăsați copiii să plece la munte fără un echipament adecvat și fără o pregătire prealabilă.

Nu vă bazați doar pe însoțitorii școlari, care pot fi nepregătiți sau neglijenți. Încurajați-vă copiii să iubească și să respecte muntele, dar și să fie conștienți de pericolele lui. Educația montană este foarte importantă pentru formarea unor generații responsabile și pasionate de natură.

Educația montană NU se face ca in exemplul de mai sus‼️ NU dați de furcă celor de la Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.