Un bebeluș de 10 zile, diagnosticat cu o boală extrem de rară, a fost salvat de medicii din Târgu Mureș

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
Foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş / Facebook

Un bebeluş în vârstă de 10 zile, diagnosticat după naştere cu o boală extrem de rară, a fost salvat printr-o intervenție chirurgicală complexă realizată de o echipă de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Copilul fusese diagnosticat cu o malformaţie de venă Galen și a fost salvat printr-o embolizare cerebrală (închidere a unor vase de sânge) realizată de către o echipă multidisciplinară.

„Vena Galen este una din venele profunde care aduna sangele de la creier si il duce spre inima. Malformatia venei Galen apare intre saptamana a 6a si a 11a de gestatie, deci atunci cand fatul este foarte mic. Ca si in alte malformatii arteriovenoase, capilarele lipsesc si se creeaza o legatura anormala intre arterele si venele din vecinatatea venei Galen. Sangele va trece rapid si cu presiune mare din artere direct in vene fara sa se mai produca schimbul de oxigen si substante nutritive deoarece lipsesc capilarele.

Aceasta vena care culege sangele de la nivelul creierului se va largi treptat, de aceea malformatia se numeste si anevrismul venei Galen. In acelasi timp, inima va trebui sa faca fata unei cantitati mari de sange care vine de la creier, iar in timp va fi afectata”, se arată pe site-ul neurologiepediatrica.ro.

Intervenţia de embolizare a malformaţiei a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformaţia complexă. Ulterior a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformaţia și să dea posibilitatea unei circulaţii normale a sângelui la nivelul creierului, precum și funcţionării normale a inimii.

Procedura de radiologie intervenţională a fost realizată de către doctorul Lucian Mărginean, medic primar de radiologie intervenţională, şi de a durat aproximativ 3 ore. Aceasta s-a desfăşurat în cadrul Compartimentului de Radiologie intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind extrem de dificilă şi ca urmare a vârstei pacientului.

În timpul procedurii, pacientul a beneficiat de anestezie generală şi de monitorizarea complexă a funcţiilor vitale, asigurată de specialiştii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

După discuţii prealabile dintre specialiştii din Braşov şi cei din Târgu Mureş, în data de 3 august, bebeluşul a ajuns de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov la Secţia Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acesta suferea de o malformaţie la nivelul creierului cu impact major şi asupra inimii, iar lipsa unui tratament adecvat ar fi dus la deces.

Întrucât problemele medicale ale pacientului implicau şi cordul, medicii neonatologi au solicitat implicarea specialiştilor din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Astfel, o echipă multidisciplinară formată din specialişti radiologie intervenţională, neonatologie, cardiologie pediatrică şi ATI din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş au realizat un bilanţ medical preoperator şi o strategie terapeutică complexă pentru salvarea pacientului.

La sfârşitul procedurii, pacientul a fost transferat în siguranţă la Secţia Clinicăde Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde va fi tratat şi monitorizat în continuare conform strategiei complexe stabilite anterior intervenţiei.

La 6 săptămâni de la intervenţie pacientul va fi reevaluat, iar medicii vor decide conduita terapeutică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.