Un băiat a mers la 17 medici, timp de 3 ani, pentru durere cronică. Diagnosticul a fost găsit de ChatGPT

sindromul cordonului legat
Foto: Today.com

Un băiat din SUA a fost consultat de 17 medici timp de 3 ani deoarece suferea de durere cronică, însă aceștia nu au putut descoperi cauza. ChatGPT, programul cu inteligență artificială lansat de OpenAI, a fost cel care a găsit diagnosticul, relatează publicația Today.com.

Alex a început să aibă dureri în timpul pandemiei de COVID-19, pe când avea 4 ani. Copilul avea crize grave care nu-i treceau decât cu Motrin (ibuprofen). Apoi a început să mestece lucruri, așa că mama lui, Courtney, l-a dus la dentist, crezând că poate are o carie.

Stomatologul nu a găsit nimic în neregulă, dar s-a gândit că poate Alex scrâșnea din dinți, așa că i-a trimis la un medic ortodont specializat în obstrucția căilor respiratorii. Obstrucțiile căilor respiratorii afectează somnul unui copil și ar fi putut explica de ce băiatul părea atât de epuizat și de capricios, s-a gândit dentistul.

Ortodontul a descoperit că palatul lui Alex era prea mic pentru gura și dinții lui, motiv pentru care respira mai greu noaptea. Băiatul a început să poarte un dispozitiv dentar pentru lărgirea palatului, iar pentru un timp lucrurile păreau să se îmbunătățească.

Dar Courtney a observat apoi că Alex nu mai creștea, așa l-a dus la medicul pediatru. Acesta i-a spus că pandemia îi afectează negativ dezvoltarea.

Ulterior, pediatrul l-a trimis pe Alex la kinetoterapie pentru că părea să aibă un dezechilibru între partea stângă și cea dreaptă. „Mergea cu piciorul drept înainte și doar trăgea piciorul stâng după el”, a povestit Courtney.

Înainte de a începe kinetoterapia, Alex s-a confruntat cu dureri de cap tot mai puternice. Mama l-a dus la un neurolog, care a spus că Alex suferă de migrene. Deoarece era și foarte epuizat, băiatul a fost dus la un medic ORL pentru a vedea dacă are probleme cu somnul din cauza sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Toți medicii consultați de familie au analizat cazul strict din perspectiva propriei specializări, fără să facă legătură între diversele simptome, a mai spus mama băiatului.

Un kinetoterapeut a crezut că Alex ar putea avea o malformație Chiari, o afecțiune congenitală care provoacă anomalii la nivelul creierului unde craniul se întâlnește cu coloana vertebrală.

Courtney a continuat să meargă la mai mulți medici: un nou medic pediatru, un medic internist pediatru, un medic internist pentru adulți și un medic specializat în afecțiuni ale mușchilor și oaselor, dar tot nu a reușit să afle ce boală avea fiul său.

În total, băiatul a fost văzut de 17 medici diferiți pe parcursul a 3 ani, fără să primească un diagnostic care să-i explice toate simptomele.

Epuizată și frustrată, Courtney s-a decis să apeleze la ChatGPT. A introdus în chat toate informațiile medicale referitoare la starea de sănătate a fiului său, inclusiv cele din RMN-urile realizate, sperând să găsească un diagnostic.

Chat-ul cu inteligență artificială a sugerat că băiatul ar putea avea sindromul cordonului legat.

Sindromul cordonului legat se referă la un grup de tulburări neurologice provocate de malformații ale măduvei spinării. În mod normal, măduva spinării atârnă liber în canalul vertebral, fiind liberă să se miște în sus și în jos odată cu creșterea în înălțime sau când persoana se întinde ori face alte mișcări, potrivit Wikipedia.org.

La persoanele care suferă de acest sindrom însă, măduva spinării este fixată strâns de baza canalului vertebral, fiind ținută încordată. Dacă afecțiunea nu este tratată se poate ajunge la leziuni progresive ale măduvei spinării.

În momentul în care a auzit răspunsul dat de ChatGPT, Courtney a considerat că un astfel de diagnostic chiar „avea foarte mult sens”, ținând cont de simptompele fiului său.

Așa că a programat o întâlnire cu un nou neurochirurg și i-a spus că suspectează că Alex are sindromul cordonului legat. Doctorul s-a uitat la imaginile RMN și a spus imediat că da, într-adevăr, copilul avea măduva spinării legată de canal.

Când Courtney a primit în sfârșit un diagnostic pentru Alex, a trăit „fiecare emoție” posibilă, de la ușurare la entuziasm pentru viitorul lui, a mai spus mama băiatului.

După ce a primit diagnosticul, Alex a fost supus unei intervenții chirurgicale care i-a reparat malformația, iar acum se reface.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.