Sondaj ținut secret de Kremlin. Câți ruși vor oprirea imediată a războiului din Ucraina

Jurnaliștii de investigații ruși ai site-ului Meduza, care operează din străinătate, au obținut datele unui sondaj de opinie comandat de echipa lui Vladimir Putin. Concluziile cercetării sociologice nu au fost făcute publice, iar subiectul este legat de poziția rușilor de rând față de „operațiunea specială” din Ucraina.

Potrivit celor de la Meduza, sondajul a fost făcut la sfârșitul lunii iunie printr-un ordin al Administrației Prezidențiale de la Moscova, iar oamenilor li s-a pus întrebarea:

„Unii spun că luptele din Ucraina ar trebui oprite cât mai curând posibil. Alții cred că luptele nu trebuie oprite acum. Ce punct de vedere este cel mai aproape de tine – primul sau al doilea?”

Potrivit documentelor obținute de Meduza, un site de investigații rusesc ce operează în afara țării, 30% dintre cei care au răspuns întrebare au răspuns că ostilitățile din Ucraina ar trebui „oprite cât mai curând posibil”.

Alți 13% au precizat că le este greu să răspundă în timp ce 57% dintre respondenți consideră că războiul din Ucraina ar trebui continuat.

Jurnaliștii de la Meduza afirmă că autenticitatea documentelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Kremlinului, care a văzut la rândul său sondajul efectuat de către VCIOM, centrul rus pentru sondarea opiniei publice.

Rușii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani resping în proporție de 43% războiul și doar 41% susțin continuarea ostilităților. În general, cu cât respondenții sunt mai în vârstă, cu atât susțin mai mult „operațiunea militară specială”.

De exemplu, în rândul respondenților de peste 60 de ani, 72% s-au declarat în favoarea continuării invaziei.

În ceea ce privește grupa de vârstă 18-24 de ani, 56% sunt pentru încheierea războiului și doar 19% sunt pentru continuarea sa.