Sondaj. Românii vor ca mandatul președintelui să fie scurtat

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

4 din 5 români ar vrea ca mandatul șefului statului să fie redus la 4 ani, în timp ce părerile privind un președinte și prim-ministru de aceeași culoare politică sunt împărțite, arată ultimul sondaj al INSCOP, realizat la comanda News.ro.

Întrebați ce părere au despre reducerea mandatului președintelui la 4 ani, la fel ca și mandatul parlamentarilor și al primarilor, 82% dintre respondenți spun că este o idee bună, 15.3% că este o idee proastă, iar 2.7% nu știu sau nu răspund.

48.5% dintre români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate. 49.4% cred că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate. 2.1% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu răspund la această întrebare.

„Sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică mai ales: votanții PSD-PNL și ai ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară sau liceală, cei inactivi potențial activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Consideră că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare și București”, arată autorii studiului.

„Românii își doresc o sincronizare a mandatelor președintelui, parlamentului și primarilor, probabil pentru simplificarea proceselor electorale. Instabilitatea și crizele politice generate după modificarea Constituției din 2003 care a stabilit un mandat al președintelui de 5 ani determinând coabitări dificile între președinți de o anumită orientare politică și majorități parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populației. Astfel, jumătate dinte români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populație este de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate”, explică Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.