Sondaj INSCOP. Ce procente au PSD, PNL și USR-PLUS la europarlamentare

FOTO: pjedrzejczyk/Pixabay.com
FOTO: pjedrzejczyk/Pixabay.com

PSD și PNL sunt aproape la egalitate în ceea ce privește intențiile de vot la alegerile europarlamentare, potrivit unui sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Konrad Adenauer.

Potrivit cercetării sociologice, 26,9% intenționează să voteze cu PSD la europarlamentare și 26,3% cu PNL. Pe locul al treilea în topul preferințelor votanților ar fi alianța formată între USR și PLUS, care ar fi preferată de 15,3%. De asemenea, ar mai avea europarlamentari ALDE, care ar lua 9,3% din voturi și Pro România cu 9,1%. Pragul electoral ar mai fi atins și de UDMR, care ar obține 5%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot 4,4%, iar 1,1% au ales PNȚCD, 1% UNPR și tot 1% DEMOS.

„La alegerile europarlamentare din luna mai 2019, rezultatul final al votului va fi influențat suplimentar de numeroși factori care nu pot fi cuantificați într-un sondaj de opinie, precum activitatea partidelor politice, mobilizarea organizațiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu convocarea unui referendum în ziua votului), componența listei finale de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara țării”, transmit realizatorii sondajului INSCOP.

Intenția românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă „sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă „sigur voi vota”. 11,8% dintre respondenți au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4.

Varianta 5 a fost aleasă de 7,7% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre români, pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar pentru varianta 8 au optat 11%. 11,8% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce doar 26,9% au declarat că vor merge sigur să voteze. 8,3% reprezintă non-răspunsuri.

În comparație cu luna februarie 2019, crește foarte ușor procentul celor care declară că sigur vor vota, în contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.

La întrebarea privind opțiunile de vot, sondajul a oferit respondenților atât posibilitatea de a alege un partid/alianță politică, precum si de a opta pentru variantele „nu merg la vot”, „nu m-am hotărât”, „Nu știu sau nu răspund”.

În acest sens, potrivit datelor sondajului, 29,7% dintre respondenți declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

FOTO: INSCOP
FOTO: INSCOP

FOTOGRAFIA ARTICOLULUI: pjedrzejczyk/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.