Șoferii sibienii au ajuns să dea mită ca să fie trimiși în judecată, după ce au fost prinși băuți. Cum s-a ajuns în această situație absurdă

FOTO: bobtheskate/Pixabay.com
FOTO: bobtheskate/Pixabay.com

Dosarele penale pentru șoferii prinși băuți la volan au ajuns să aștepte cu anii până să ajungă pe rolul instanțelor. Potrivit Turnul Sfatului, unii sibieni, afectați de această situație, fac presiuni pentru a fi trimiși mai repede în judecată și pentru a-și primi înapoi permisul de conducere.

„Este o situație total anormală. Oameni prinși cu alcoolemie la volan, care își recunosc faptele, care nu caută să obstrucționeze cu nimic derularea anchetelor, așteaptă cu anii să se finalizeze rechizitoriul și să fie trimiși în judecată.

În toată această perioadă carnetele lor de șofer sunt suspendate, fapt care le afectează direct viața și nu din vina lor: nu este echitabil ca o lucrare penală pentru o astfel de speță să dureze atât de mult.

Sunt cazuri în care oamenii ajung să încerce, efectiv, să mituiască agenți de poliție cu rugămintea de a le fi finalizate mai repede dosarele pentru a fi trimiși în judecată, proces la finalul căruia, în funcție de pedeapsă, să își poată recupera carnetul de șofer”, descrie situația un avocat din Sibiu.

Mihaela Ruginosu, prim-procurorul adjunct al Parchetului sibian, spune că întârzierile sunt generate din cauza Poliției. „Aceste dosare, dintre care cele mai multe sunt în întârziere, nu stau un an sau doi ani într-un fișet. Întârzierile sunt și din cauza deficitului de personal din cadrul Poliției. Procurorul soluționează într-o lună-două un astfel de dosar. Dar aceste probleme sunt nu la noi, ci și poliție”, a adăugat Mihaela Ruginosu.