Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența

Fabrica de ciocolată Galactic
Fabrica de ciocolată Galactic. Foto: facutinmaramures.ro

Singura fabrică românească de ciocolată, Galactic din Baia Sprie, județul Maramureș, care există de 25 de ani, și-a cerut insolvența prin firma care o administrează, Food Land Galactic, relatează 2mnews.ro.

Patronul fabricii, Liviu Fagi, a declarat că fabrica are probleme grave din cauza creșterii costurilor de producție, de la energie electrică la zahăr și ulei vegetal.

El a mai spus că, cerând insolvența, speră să protejeze fabrica, astfel încât aceasta să reușească să își stingă datoriile și să continue să funcționeze.

Compania a fost înființată de Liviu Fagi în 1997, iar din anul 2001 ciocolata Galactic este marcă înregistrată.

Brandul de ciocolată „Galactic” aparține firmei Food Distributione SRL din orașul Baia Sprie. „Produsele se găsesc sub formă de tablete simple și umplute, batoane, cuverturi, specialităţi tip family, dar și de creme tartinabile, napolitane simple și glazurate. Pe lângă brandul Galactic, a apărut și marca Spria, iar, în plus, Food Distributione produce dulciuri diverse pentru brandurile unor companii de retail”, se arată pe site-ul facutinmaramures.ro.

„Noi, în acest moment, avem peste 17 branduri care ies de pe porțile fabricii din Baia Sprie, din care două ne aparțin. Lucrăm pentru Carrefour, pentru Metro, pentru Real, Auchan, Mega Image, Billa”, arăta Liviu Fagi.

În România există și fabrici de ciocolată ce fac parte din mari lanțuri internaționale: fabrica de la Odoreu, din județul Satu Mare, ce aparține concernului Wawi, precum și două unități de producție a ciocolatei Kandia și Heidi Chocolat, deținute de grupul austriac Meinl, potrivit cultivaprofitabil.ro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.