Seară splendidă pentru fotbalul românesc în Europa. Steaua și Astra pot prinde ”primăvara”

Steaua București visează la cea de-a 11-a primavară europeană. Astra nu a ajuns niciodată în a doua parte a sezonului în ”cupe” Foto: Facebook - FC Steaua București
Steaua București visează la cea de-a 11-a primavară europeană. Astra nu a ajuns niciodată în a doua parte a sezonului în ”cupe” Foto: Facebook - FC Steaua București

Steaua București și Astra Giurgiu au revenit spectaculos în partidele jucate aseară în Liga Europa, cu Osmanlispor, respectiv Austria Viena, scor 2-1, și acum visează la ”primăvară”.

Ambele echipe și-au crescut semnificativ șansele de a se califica în faza următoare a competiției, cu un meci rămas de jucat în faza grupelor.

Steaua, încurajată de doar câteva mii de spectatori, a trecut de gruparea turcă Osmanlispor, liderul Grupei L din Liga Europa, cu toate că a fost condusă la pauză.

Senegalezul Badou Ndiaye a deschis scorul după o jumătate de oră, după o fază simplă de atac. Steaua a evoluat haotic în prima parte a meciului, iar șansele de calificare deveniseră, la un moment dat, nule.

Turcii, care câștigaseră pe terenul favoritei grupei, Villarreal (Spania), nu au reușit să conserve avantajul, iar Steaua a egalat prin Marko Momcilovic, în minutul 68.

Osmanlispor, la care a evoluat și fostul stelist Raul Rusescu, a fost răpusă de Gabriel Tamaș. Experimentatul fundaș român a marcat cu capul, când mai erau doar patru minute din timpul regulamentar.

Steaua, care rămâne pe ultimul loc în grupă, se poate califica în ”primăvara” Europa League, unde 64 de echipe încep lupta în sistemul knock-out, dacă învinge pe terenul lui Villarreal. Ambele echipe au 6 puncte, cotă la care stă și divizionara secundă din Elveția, FC Zurich, care joacă în ultimul meci la Ankara, cu Osmanlispor (7 puncte).

De o victorie are nevoie și Astra Giurgiu, cealalată echipă românească învingătoare joi seară: 2-1 pe terenul Austriei Viena. Un succes la București, în 8 decembrie, cu AS Roma, trimite trupa lui Marius Șumudică în prima ”primăvară” europeană din istorie. Italienii au câștigat deja Grupa E din Liga Europa, unde au marcat 16 goluri în cinci partide.

Astra, care a pierdut cu 0-4 pe Stadio Olimpico, a câștigat la Viena, într-o manieră similară succesului de la Plzen. O înfrângere ar fi fost fatală pentru echipa din Giurgiu, iar austriecii au reușit să deschidă scorul, prin Rotpuller, după o centrare a lui Holzhauser, după aproape o oră de joc.

Soarta Astrei s-a schimbat odată cu eliminarea lui Grumwald, căpitanul gazdelor, și aruncarea în teren a lui Daniel Florea, care a marcat pentru 1-1, în minutul 78, și a obținut un penalty zece minute mai târziu, care a fost transformat de excelentul Constantin Budescu.

A fost cea mai bună seară a echipelor românești în cupele europene din memoria recentă. Pentru ”primăvara europeană”, Steaua și Astra trebuie să învingă și ultimul meci, din 8 decembrie.

Alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.