România ”portocalie”. Aproape toată țara e amenințată de vijelii puternice

Cod portocaliu de vijelii în 25 iunie. Foto: ANM

Toată România, cu excepția extremității orientale, dar și a Capitalei, se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi, vijelii puternice și grindină.

32 de județe sunt sub cod portocaliu, fiind așteptate fenomene meteorologice extreme începând de vineri, de la ora 14:00, până sâmbătă, la ora 6:00.

Restul teritoriului este sub cod galben.

Meteorologii spun că în Maramureş, Transilvania, Oltenia, Banat, Crişana, vestul şi nordul Munteniei şi al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Sunt prognozate vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină de medii şi mari dimensiuni.

Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35-50 l/mp şi izolat, îndeosebi în vest, centru şi la munte, 70 l/mp.

De asemnea, de vineri de la ora 12.00 și până sâmbătă la ora 23.00, va fi în vigoare o avertizare cod galben pentru toată țara, pentru instabilitatea atmosferică.

În același timp este în vigoare și un cod galbe de caniculă și disconfort termic pe toată durata zilei de vineri.

Pentru Oltenia, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei a instituit Cod portocaliu, deoarece disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35-38 de grade.