Refuzat de angajatori, un tânăr născut cu doar câteva degete a învățat singur să tundă, uitându-se pe YouTube

ionuț gârbea
Ionuț Gârbea. Foto: Captură G4media.ro

Ionuț Gârbea are puțin peste 30 de ani și locuiește într-o localitate din județul Bacău. Tânărul a reușit să devină hairstylist, în ciuda faptului că s-a născut fără a avea toate degetele la mâini, relatează G4media.ro.

Ionuț s-a născut într-o familie numeroasă (are 5 frați) și a avut o copilărie dificilă din cauza etichetelor puse de colegii de școală. Ulterior, multe firme au refuzat să îl angajeze din cauza dizabilității sale.

„Eu când m-am născut, m-am născut cu un singur deget. Toate degetele mele de la mâna dreapta erau lipite într-un singur deget. La mâna stângă am doar degetul mare întreg şi până la degetul mic nu am niciun deget, sunt fără”, a povestit tânărul pentru G4media.ro.

Începând de la 18 ani a vrut să se angajeze, dar a tot fost refuzat.

„Îmi aduc aminte că prima dată am vrut să mă angajez ca vânzător la un magazin din apropierea casei şi atunci patroana s-a uitat aşa un pic la mine şi mi-a spus că nu are nevoie, şi că mai am şi probleme la mâini, şi că nu sunt potrivit. Am încercat apoi la alt magazin. M-a angajat ca vânzător şi ţin minte că aveam o bucurie imensă că mi-am găsit ceva de lucru şi că sunt de folos cuiva. După o săptămână, patroana mi-a spus că trebuie să plec pentru că nişte clienţi i s-au plâns că sunt deranjaţi de handicapul pe care îl am la mâini şi că i-au pus în vedere că dacă mă mai ţine, ei nu mai vin să cumpere”, a mai relatat Ionuț.

În acel moment a luat decizia de a învăța singur de pe YouTube să tundă şi să coafeze: „Primul calculator l-am avut la 23 de ani. Atunci am început să mă uit pe YouTube la tutoriale și filmuleţe pentru a deprinde această meserie. Pentru că treptat am căpătat încredere în mine, am început să tund, azi o nepoată, mâine un verişor, ca să ajung astăzi în situația de a nu mai face față cererilor. Am reușit să învăţ să ţin foarfecul în mâna stângă cu degetul mare şi cu degetul mic, iar în cealaltă mână doar cu falangele. Dacă la început tundeam o persoană în două ore şi jumătate, acum nu îmi ia mai mult de 30 de minute.”

Ionuţ speră ca în viitor să îşi deschidă o frizerie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.