Record doborât. Cea mai mare adâncime la care a fost observat un pește în ocean

pește ocean
Foto: Captură YouTube (The Guardian)

Oamenii de știință au filmat un pește ce înota la o adâncime de 8.336 de metri în ocean. Este cea mai mare adâncime la care a fost observat vreodată un pește, notează BBC.

Este vorba despre un pește-melc din genul Pseudoliparis. Peștele a fost filmat cu un aparat autonom de tip lander care a fost scufundat în Groapa Izu-Ogasawara din sudul Japoniei, în Oceanul Pacific.

Cercetătorul principal care a realizat observațiile a declarat că vietatea se afla aproape de adâncimea maximă la care poate supraviețui un pește.

Anterior, cea mai mare adâncime la care fusese observat un pește era de 8.178 de metri. Observația anterioară, care a fost depășită acum cu 158 de metri, fusese realizată tot în Oceanul Pacific, în Groapa Insulelor Mariane.

„Dacă și acest record va fi doborât, probabil va fi depășit cu creșteri extrem de mici, posibil de doar câțiva metri”, a declarat profesorul Alan Jamieson pentru BBC. Cercetătorul de la Universitatea din Australia de Vest a estimat în urmă cu 10 ani că peștii pot fi întâlniți până la adâncimi maxime de 8.200-8.400 de metri.

Cercetările de până acum au confirmat acest lucru.

Peștii-melc s-au adaptat la viața în apele reci din Antarctica și din zona arctică. De asemenea, ei suportă presiunile uriașe care există în cele mai adânci regiuni din oceane. La 8 kilometri adâncime, ei sunt supuși unei presiuni de 800 de ori mai mare decât cea de la suprafața oceanului.

Ei consumă mici crustacee care se găsesc din abundență în gropile adânci de pe fundul oceanelor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.