Raed Arafat: ”Intrăm în logica medicinei de dezastre”

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a comentat evoluția pandemiei de COVID-19 în România, după ce în ultimele 24 de ore peste o sută de români infectați și-au pierdut viața.

Numărul record de decese este completat, spune Arafat, și de o creștere a numărului de pacienți ce vor avea nevoie de terapie intensivă.

”Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă”, a spus Arafat, citat de Digi24.

Secretarul de stat a adăugat că ”încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie”, subliniind importanța acesteia.

”Ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a adăugat oficialul.

Cât despre problemele de personal din jurul secțiilor ATI, care devin cruciale odată cu creșterea numărului de îmbolnăviri, Raed Arafat a precizat că există un plan ”de a recupera acum toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenţă, pe pneumologie, pe infecţioase, pe radiologie şi epidemiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, pentru a crea o forţă de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detaşare”.

Arafat a spus că încearcă să atragă 200 de medici noi în sistemul național, care să poată fi transferați pe posturile vacante, fără concurs.