Raed Arafat: ”Greșeala cea mai mare este să stai acasă, să ai boala asta și să aștepți”

raed arafat
Foto: Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că mulți dintre pacienții cu COVID-19 care ajung la Terapie Intensivă sunt dintre cei care întârzie să ceară ajutor medical specializat până în ultima clipă.

”Încercăm să ajutăm pe toţi, însă greşeala cea mai mare este să stai acasă, să ai boala asta şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital că atunci într-adevăr singurul lor de care ai nevoie este terapia intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi la terapie intensivă”, a declarat aseară Raed Arafat.

Raed Arafat: ”La mortalitate, totuși, cred că sistemul a făcut față foarte bine”

”Sfatul meu este ca în continuare, dacă sunt pozitivi şi au orice simptom că nu respiră bine, că ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul şi dacă e nevoie, internaţi”, a adăugat acesta.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit și despre multiplele tragedii care s-au petrecut în centrele medicale românești de la începutul crizei COVID-19.

El a dat vina pe suprasolicitarea sistemului, dar și pe tradiționala moștenire grea.

”La numărul pacienţilor care au fost trataţi, eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr, am avut tragedii. Am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. La mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine”, a precizat Arafat.

”La sistemul pe care îl avem şi aveam, modul în care România a făcut faţă la limită este un mod care este foarte hai să zicem acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistemul, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi, România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect din păcate decese de covid au avut loc şi în alte ţări”, a completat șeful DSU.