Primul deces prin sinucidere asistată înregistrat în Italia

pacient spital
Foto: ArtByRM / pixabay.com

Un bărbat în vârstă de 44 de ani care era paralizat de la gât în jos este prima persoană care a primit autorizare pentru sinucidere asistată medical în Italia, relatează „Deutsche Welle”.

Federico Carboni a murit joi, după ce și-a administrat un cocktail de medicamente printr-un aparat special.

Familia și prietenii lui Federico Carboni au fost alături de el în momentul morții. Bărbatul în vârstă de 44 de ani, fost șofer de camion, rămăsese paralizat de la gât în jos în urmă cu 10 ani, în urma unui accident rutier.

„Nu neg faptul că regret că trebuie să spun „Adio” vieții. Am făcut tot ce am putut pentru a trăi cât de bine am putut având această dizabilitate, dar acum mi-am atins limita rezistenței, atât mental cât și fizic”, a spus Carboni.

Fiind tetraplegic, bărbatul avea nevoie de 24 de ore de îngrijire în fiecare zi, fiind complet dependent de ceilalți, ceea ce îl făcea să se simtă ca o „barcă ce plutește în derivă pe ocean”, a mai spus el.

„Acum sunt în sfârșit liber să zbor oriunde vreau”, a mai transmis italianul.

Deși în Italia este ilegal să ajuți o persoană să se sinucidă, Curtea Constituțională din această țară a decis în 2019 că există anumite excepții și că sinuciderea asistată poate avea loc în condiții stricte.

În primul rând, trebuie să fie clar că pacientul nu mai poate fi vindecat. De asemenea, el trebuie să fie dependent de aparate care îl mențin în viață și să simtă dureri fizice și mentale „intolerabile”.

În plus, pacientul trebuie să fie capabil să ia propriile decizii și să înțeleagă consecințele acestora.

Carboni este prima persoană care a primit aprobare legală din partea autorităților din Italia pentru a se sinucide asistat.

Sinuciderea asistată este legală și în alte țări precum Elveția, Olanda, Luxemburg, Spania și Belgia.

Foto: ArtByRM / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.