Primele imagini de pe Marte trimise de sonda InSight

Imagine surprinsă de o cameră amplasată pe un braț al InSight FOTO: NASA
Imagine surprinsă de o cameră amplasată pe un braț al InSight FOTO: NASA

NASA a confirmat că InSight a ajuns cu succes pe planeta Marte, după ce a călătorit aproape șase luni. A fost lansată pe 5 mai și a parcurs peste 484 de milioane de kilometri.

Echipa de control a misiunii NASA, Jet Propulsion Laboratory (JPL), a anunțat, aseară, că sonda spațială a ajuns pe Marte, iar confirmarea a venit prin semnalele transmise spre Pământ de unul dintre cei doi microsateliți ce fac parte din misiune și au rămas pe orbita Planetei Roșii.

Sonda are misiunea de a face analize timp de 2 ani. Are un arsenal de instrumente geofizice sofisticate și este capabilă să exploreze interiorul Planetei Roșii. InSight va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid și de ce Marte nu are o suprafață formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Pământul.

Sonda NASA urmează să sape o groapă adâncă și să încerce să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă și această planetă telurică are un nucleu fierbinte așa cum este cel terestru.

De asemenea, pe stație există un seismometru pentru a detecta chiar și cele mai slabe cutremure marțiene, pentru a se stabili dacă Planeta Roșie este activă din punct de vedere tectonic.

„Exploratorii noştri ştiinţifici roboţi, aşa cum este InSight, pregătesc drumul pentru ambiţioasa misiune de a trimite oameni pe Planeta Roşie”, a declarat Geoff Yoder, administrator asociat al NASA Science Mission Directorate.

Prima fotografie trimisă de Insight de pe Marte, de o cameră instalată sub modul, la câteva momente după amartizare. Punctele negre reprezintă praful așezat pe lentila de protecție. Foto: NASA
Prima fotografie trimisă de Insight de pe Marte, de o cameră instalată sub modul, la câteva momente după amartizare. Punctele negre reprezintă praful așezat pe lentila de protecție. Foto: NASA

NASA a anunțat că vrea să trimită oameni pe Marte în 25 de ani. Însă, pentru a putea face acest lucru, trebuie să găsească soluții pentru a evita, pe drumul spre această planetă, radiații mortale din cosmos, posibila pierdere a vederii sau atrofierea oaselor.

„Cu bugetul actual sau cu un pic crescut, ne va lua 25 de ani pentru a regla aceste probleme”, e prezicerea astronautului Thomas Jones, care a zburat de patru ori în spațiu, înainte de a se retrage în 2001.

Experții sunt de părere că perioade prea lungi fără gravitație pot altera vasele de sânge din retină, cauzând degradarea vederii. De asemenea, un sejur mai lung în spațiu poate cauza o pierdere a calciului din oase. O modalitate care ar putea duce omul mai aproape de vizita pe Marte este diminuarea timpului spre planetă, prin sistemele nucleare de propulsie.

Reacția echipei de control, după amartizarea InSight:

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.