Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns în Europa

Foto: Pixabay

Avioanele companiei United Airlines au început să transporte vaccinul pentru COVID-19 dezvoltat de Pfizer către Europa, urmând ca în luna decembrie, potrivit autorităților locale, să ajungă și în România.

Cum vaccinul trebuie păstrat la temperaturi foarte coborâte, la -70 de grade Celsius, dozele sunt transportate în lăzi frigorifice, urmând a fi distribuite rapid, termenul lor de valabilitate fiind de doar câteva săptămâni.

Compania farmaceutică are deja două centre importante de depozitare a vaccinului, la Kalamazoo, în Michigan, SUA, respectiv la Puurs, în Belgia. Pfizer va dezvolta încă două baze importante, la Pleasant Prairie, în Wisconsin, respectiv la Karlsruhe, în Germania.

În fiecare zi, zeci de zboruri cargo pline cu doze de vaccin vor lega SUA de Europa.

Provocările logistice ale campaniei globale de vaccinare au relaxat deja unele reguli ale transportului aerian. Autoritățile americane au permis deja avioanelor United Airlines să transporte de cinci ori mai multă gheață decât prevăd reglementările pentru un singur zbor. Fiecare aeronavă va decola cu aproape 7 tone de gheață la bord, pentru a menține dozele de vaccin la temperatura necesară.

Autoritățile din România au anunțat că strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va viza în prima fază personalul medical, dar și persoanele vulnerabile la infecția cu noul coronavirus.