O tânără de 23 de ani ce suferea de depresie și atacuri de panică a fost eutanasiată în Belgia

shanti belgia eutanasie
Shanti. Foto: VRT

O tânără de 23 de ani care în anul 2016 a supraviețuit atentatului organizat de Stat Islamic pe aeroportul din Bruxelles a fost eutanasiată la cerere în Belgia deoarece suferea de depresie, atacuri de panică și stres post-traumatic, relatează publicația „The Independent”.

35 de persoane (printre care s-au numărat și 3 teroriști) au murit în timpul atacurilor cu bombă din 22 martie 2016 (două bombe au explodat pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar una la stația de metrou Maalbeek).

Shanti Di Corte avea 17 ani la momentul atentatului terorist. Ea se afla pe aeroportul Zaventem deoarece trebuia să plece împreună cu colegii de clasă într-o excursie în Italia.

Shanti a scăpat nevătămată fizic, însă tânăra a început să sufere de depresie și atacuri de panică. A început să aibă tendințe suicidale, așa că a fost internată într-un spital de psihiatrie din Anvers, Belgia, și a urmat tratament cu antidepresive.

A încercat de două ori să se sinucidă, o dată în 2018, iar apoi în 2020.

În acest an Shanti a ales să fie eutanasiată. Eutanasia la cerere este legală în Belgia. Tânăra de 23 de ani a murit pe 7 mai, după ce 2 psihiatri au aprobat solicitarea.

Mama lui Shanti, Marielle, a povestit pentru publicația belgiană VRT prin ce a trecut fiica sa: „Nu voia să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică. Avea atacuri de panică foarte frecvente. Nu a scăpat niciodată de ele.”

Shanti obișnuia să scrie despre suferința sa pe rețelele de socializare: „Iau câteva medicamente ca mic dejun. Plus până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea să trăiesc fără ele. Cu toate medicamentele pe care le iau mă simt ca o fantomă ca nu mai simte nimic.”

„Unii elevi reacționează mai dur decât alții la evenimentele traumatizante. Și dat fiind că am intervievat-o de două ori pot să vă spun că Shanti De Corte era unul dintre elevii fragili”, a declarat psihologul școlar de la instituția de învățământ unde mergea Shanti.

Tânăra a ales să fie eutanasiată din cauza „suferinței mentale de nesuportat”. Familia a fost alături de ea în momentul eutanasierii.

Nu toți medicii au fost de acord cu această decizie. Neurologul Paul Deltenre de la Spitalul Clinic „UZC Brugman” a spus că decizia eutanasierii a fost luată „prematur”. El a depus mai multe plângeri, iar procurorii din Anvers au început o anchetă.

Comisia Federală pentru Controlul și Evaluarea Eutanasiei în Belgia nu a considerat însă că este nimic în neregulă cu acest caz. Totuși, Deltenre a susținut că mai existau tratamente pe care Shanti nu le-a încercat.