O tânără care „a murit” pentru 24 de minute a revenit la viață și a povestit ce a experimentat

laura canaday
Foto: Lauren Canaday / Amazon

Lauren Canaday, o tânără din SUA, a fost declarată „moartă clinic” după ce inima ei a încetat să mai bată timp de 24 de minute. A fost însă resuscitată, a revenit la viață, și și-a povestit memoriile în cartea „Independence Ave”, care are subtitlul „cum m-a omorât individualismul, iar comunitatea m-a adus înapoi”.

Autoarea a dezvăluit recent detaliile experienței sale în timpul unei sesiuni cu întrebări pentru public organizată pe Reddit, relatează „New York Post”.

„Am intrat brusc în stop cardiac acasă în februarie anul trecut – soțul meu a sunat la 911 și a început să mă resusciteze”, a scris Canaday în postarea sa. „A durat 24 de minute pentru ca paramedicii să mă resusciteze. După 9 zile la terapie intensivă, am fost declarată „intactă din punct de vedere cognitiv” și nu am leziuni cerebrale vizibile la RMN.”

Supraviețuitoarea a adăugat că rezultatele de la electroencefalograma ei – un test care măsoară activitatea electrică din creier – au revenit la normal, în ciuda faptului că a suferit o criză de epilepsie timp de mai bine de 30 de minute imediat după resuscitare.

Paramedicii cred că stopul cardiac a fost provocat de complicațiile cauzate de COVID. Ea a fost testată pozitiv pentru acest virus când a fost internată la terapie intensivă.

În termeni clinici, Canaday a experimentat sindromul Lazăr, numit și autoreanimarea. Acest fenomen rar – a cărui cauză exactă rămâne necunoscută – are loc atunci când un pacient „declarat mort din cauza unui stop cardiac dă brusc semne de viață”. Pare că bolnavul s-a întors din morți, deși – de fapt – nu a murit niciodată.

Mai exact, sindromul Lazăr reprezintă revenirea spontană la un ritm cardiac normal, după încercări eșuate de resuscitare, și chiar după ce pacientul a fost declarat mort, potrivit Wikipedia.org. Cazurile sunt extrem de rare, iar cauzele reanimării nu sunt bine înțelese.

O ipoteză este că un factor principal pentru reanimare este acumularea de presiune în piept ca urmare a resuscitării cardiopulmonare. Se crede că reducerea presiunii după încheierea eforturilor de resuscitare permite inimii să se extindă, declanșând impulsurile electrice ale inimii și repornindu-i bătăile. Administrarea unor doze mari de epinefrină ar putea avea, de asemenea, o influență.

Cazul lui Canaday este deosebit de fascinant, deoarece majoritatea oamenilor nu trăiesc mult după „învierea lor”, mai notează „New York Post”. Din cele 65 de cazuri documentate între 1982 și 2018, doar 18 persoane și-au revenit complet.

laura canaday
Foto: Lauren Canaday/Substack

Răspunzând întrebărilor despre resuscitarea de către soțul ei, Canaday a spus: „Soțul meu m-a resuscitat timp de 4 minute și operatorul i-a spus ce să facă, nu o făcuse niciodată. Din fericire, suntem aproape de o stație de pompieri și paramedicii au sosit în 4 minute!”

„Am fost în comă timp de 2 zile și când m-am trezit am fost foarte confuză că am fost intubată și nu am avut nicio amintire pe termen scurt timp de câteva zile”, a mai povestit ea.

„Nu mi-am recăpătat niciodată amintirea săptămânii anterioare sau pentru cea mai mare parte a timpului petrecut la terapie intensivă.”

Ea a menționat că a experimentat și o amnezie post-mortem: „Nu știu când am început să înțeleg în ce an suntem și să răspund cu precizie la întrebările neurologice, dar cred că au fost câteva zile. Mi s-a spus că am tot uitat de ce eram în spital.”

Tânăra a mai spus că nu și-a văzut viața trecându-i rapid prin fața ochilor ei, așa cum se întâmplă în filme. A experimentat, în schimb, un sentiment de „pace extremă” timp de „câteva săptămâni după trezire”.

Însă ulterior „starea ei emoțională a fost extraordinar de proastă pentru o perioadă”, deoarece era plină de vinovăție, confuzie și suferință. „Acum sunt mult mai funcțională, dar încă fac terapie în fiecare săptămână și particip la grupuri lunare de sprijin, plus a trebuit să iau o pauză de la muncă.”

Canaday a mai spus că revenirea la viață a avut, de asemenea, efecte de durată asupra personalității ei: „Preferințele mele culinare s-au schimbat și am priorități diferite care afectează prieteniile/relațiile.”

„Simt că prima mea viață s-a încheiat în februarie și m-am trezit la a doua viață”, a completat ea.

Canaday a mai spus că moartea de scurtă durată i-a oferit o nouă perspectivă asupra vieții: „Simt că există o linie foarte subțire între viață și moarte și, deși sunt recunoscătoare că am mai mult timp cu prietenii/familia, nu mai sunt îngrijorată cu privire la moarte (…) Sunt mult mai îngrijorată de durerea des întâlnită în viață.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.