O monedă de aur descoperită în Dacia schimbă istoria și dovedește existența unui nou împărat roman

monedă aur dacia sponsian I
Sponsian I pe moneda descoperită în Dacia. Foto: jurnalul PLOS 1

O monedă din aur descoperită în Dacia, pe teritoriul de astăzi al Transilvaniei, demonstrează că un împărat roman despre care s-a crezut că este un personaj fictiv a existat cu adevărat, relatează BBC.

Pe monedă este reprezentat profilul împăratului Sponsian I, însă experții din secolul al XIX-lea au crezut că moneda este un fals, așa că l-au „șters” din istorie. Acum, cercetătorii au stabilit că el a existat cu adevărat la mijlocul secolului al III-lea d.Hr.

Moneda ce poartă numele lui Sponsian (IMP SPONSIAN I, adică împăratul Sponsian I) a fost descoperită în urmă cu peste 300 de ani în Transilvania. S-a crezut că este un fals și a fost uitată într-un dulap dintr-un muzeu.

Cercetările făcute cu ajutorul microscopului au arătat însă că moneda are mici zgârieturi, ceea ce demonstrează că ea a fost în circulație în urmă cu 2.000 de ani.

Profesorul Paul Pearson de la Universitatea College London, cel care a coordonat cercetarea, a declarat pentru BBC că este uimit de descoperire: „Am descoperit un împărat. S-a crezut că este un personaj fictiv și a fost șters din istorie de experți. Dar noi credeam că este real și că a avut un rol în istorie.”

Moneda a fost găsită alături de alte monede în anul 1713. Până în secolul al XIX-lea s-a crezut că este o monedă autentică, dar ulterior istoricii au stabilit că este un fals modern prost făcut.

Când profesorul Pearson a văzut moneda într-un catalog, i s-a părut că vede anumite zgârieturi pe ea care puteau sugera că ea a fost în circulație. Așa că el a luat legătura cu Muzeul Hunterian de la Universitatea Glasgow, unde moneda era ținută în depozit alături de alte 3 monede (toate fuseseră descoperite împreună).

Alături de cercetătorii de la muzeu, Pearson a examinat toate cele 4 monede la microscop și a ajuns la concluzia că moneda chiar avea zgârieturi ce indicau că ea a fost utilizată. Studiul a apărut în jurnalul științific „PLOS 1”.

În plus, o analiză chimică a demonstrat că monedele au fost îngropate în pământ timp de sute de ani.

Cercetătorii cred că Sponsianus a fost un comandant militar care s-a încoronat împărat în Dacia. Se crede că Sponsianus a preluat puterea în Dacia într-o perioadă de haos și război civil, când Imperiul Roman se fragmenta.

Cercetătorii consideră că Sponsianus a domnit pentru scurt timp peste anumite regiuni din imperiu, cândva pe la jumătatea secolului al III-lea. Romanii s-au retras din Dacia în perioada 271-275.

„Interpretarea noastră este că a fost la conducere încercând să mențină controlul militar și al populației civile, deoarece erau înconjurați și complet izolați. Pentru a crea o economie funcțională în provincie au decis să își bată propriile monede”, a declarat Jesper Ericsson, curator la Muzeului Hunterian.

Acest fapt ar explica de ce monedele descoperite sunt diferite de cele din Roma.

„Este posibil ca ei să nu fi știut cine era împăratul la acel moment deoarece era război civil. În lipsa autorității de la Roma aveau nevoie de un comandant militar suprem. El a preluat puterea într-o perioadă în care era nevoie de autoritate”, a explicat și Pearson.

Odată ce oamenii de știință au stabilit că moneda este autentică, ei au luat legătura cu Muzeul Brukenthal din Sibiu, care deține și el o monedă cu Sponsian. Ea i-a aparținut baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul habsburgic al Transilvaniei. Se pare că el studiat moneda și că a considerat că este una autentică.

Și specialiștii de la Muzeul Brukenthal au crezut că este vorba despre un fals. Însă odată ce au văzut cercetarea specialiștilor britanici și-au schimbat părerea.

Alexandru Constantin Chituță, director interimar al Muzeului Național Brukenthal, a declarat pentru BBC că descoperirea este de mare interes pentru istoria Transilvaniei și Românei: „Pentru istoria Transilvaniei și a României în special, dar și pentru istoria Europei în general – dacă aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea științifică, ele vor însemna adăugarea unei figuri istorice importante în istoria noastră.”

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.