Ministrul Educației vrea camere de supraveghere în școli fără acordul nimănui. Avocatul Poporului critică propunerea

FOTO: WebTechExperts/Pixabay.com
FOTO: WebTechExperts/Pixabay.com

Avocatul Poporului critică proiectul de Ordonanță de Urgență prin care ministrul Ligia Deca încearcă să modifice Legile învățământului. Modificarea criticată se referă la faptul că școlile ar putea să monteze camere de supraveghere în toate școlile fără consimțământul profesorilor, elevilor și părinților.

„Instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile școlare nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe în cazul în care s-ar săvârși o faptă contrară ordinii sociale sau valorilor morale […]. 

În opinia noastră, accentul trebuie pus pe educația copiilor/tinerilor și nu pe supravegherea permanentă a acestora, care, pe termen lung poate avea consecinte negative asupra dezvoltării psihice a acestora, în sensul in care obisnuinta de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată”, concluzionează Avocatul Poporului într-o analiză a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Avocatul Poporului spune că scopul vizat de propunere „poate fi atins si pe altă cale decât cea prin care se aduce atingere drepturilor fundamentale invocate. În acest sens, pot fi avute în vedere, cu titlu de exemplu, mijloace alternative, cum ar fi:

  • creşterea numărului cadrelor didactice care efectuează serviciul pe unitatea de învăţământ;
  • angajarea de personal de pază;
  • implicarea activă si eficientă a părinților;
  • intensificarea mediatizării conduitei de urmat în unitățile de învăţământ si în societate;
  • cooperarea cu ONG-urile active si specializate în materie si alte asemenea”.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.