Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție

Marian Vanghelie FOTO: Ionuț Fantaziu/Greatnews.ro

Tribunalul București a decis condamnarea fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie la 11 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

Fostul membru al PSD poate contesta decizia.

Marian Vanghelie a fost judecat pentru că a primit aproximativ 30 de milioane de euro mită pe o perioadă de șase ani.

Vanghelie fusese trimis în judecată în 2015, fiind acuzat de 26 de infracțiuni de corupție. În același dosar a fost anchetată și Laura Ciocan, fosta șefă a Economat Sector 5 SRL.

Potrivit procurorilor, prejudiciul este de peste 60 de milioane de euro, dintre care jumătate a fost doar mita primită de Marian Vanghelie, scrie G4Media.

Vanghelie percepea ”un comision” în valoare de 20 la sută din încasările Economat.

”Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, susțineau procurorii în rechizitoriu.

Alături de Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, și Marin Dumitru a primit 4 ani de închisoare, Mircea-Sorin Niculae – 8 ani de închisoare -, în timp ce Sorin-Ștefan Ciocan a scăpat cu 3 ani de detenție, cu suspendare. Laura Ciocan a fost achitată.

Tribunalul a decis să îl oblige pe Marian Vanghelie să plătească părții civile Sectorul 5 al Municipiului București peste 15 milioane de euro, drept daune materiale.

Fostul primar poate ataca cu apel decizia judecătorilor.