Locurile în care purtarea măștii de protecție este obligatorie

Foto: Mircea Iancu / Pixabay

Purtarea măștii devine obligatorie în spații deschise, în zonele aglomerate, dar și acolo în care se înregistrează un număr crescut de cazuri de coronavirus.

Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Arafat a mai precizat că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și la interior, vor fi interzise în toată țara, până când va scădea numărul de cazuri de coronavirus.

De asemenea, restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior doar la o capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu o capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23:00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise.

Guvernul urmează să decidă în ședința de miercuri prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

„Țin să menționez trendul ascendent pe care ne aflăm. Creșterea de cazuri noi duce și la restricții. Depinde doar de noi să nu avem o creștere exponențială, cu creșteri în ATI și la UPU. Vom avea și modificări de adaptare a tratării cazurilor simptomatice, asimtomatice și pacienți cu comorbidități. Ține doar de noi să gestionăm această pendemie”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o conferință de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.