Inspector școlar județean acuzat de DNA că a luat șpagă 3.000 € ca să ajute pe cineva să ia BAC-ul

Sabin Gavril Pășcan. Foto: CV

Inspectorul școlar general din județul Mureș este urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Oficialul este acuzat de procurori că a luat 3.000 de euro șpagă pentru a ajuta o persoană să promoveze BAC-ul.

În perioada organizării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Sabin Gavril Pășcan ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, suspectul Sabin Gavril Pășcan, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți.

În cauză sunt urmărite penal și alte persoane.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Sabin Gavril Pășcan, care este și acum inspectorul școlar general din județul Mureș.

El este acuzat de:

  • instigare la abuz în serviciu
  • luare de mită (două fapte).

Persoana care i-a suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție, acesta fiind de acord cu cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni de închisoare cu suspendare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.