Hend Zaza, olimpică la 12 ani! Cum a reușit performanța tânăra jucătoare de tenis de masă

Hend Zaza, cea mai tânără sportivă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Foto: Facebook

În toată istoria de peste un secol a Jocurilor Olimpice moderne, o singură sportivă a reușit să se califice la competiția finală pe când avea doar 11 ani: sirianca Hend Zaza.

Ea a câștigat calificările pentru Vestul Asiei anul trecut, învingând-o pe libaneza Mariana Sahakian, care avea atunci 42 de ani.

De atunci, Zaza a cucerit și patru titluri de campioană națională a Siriei, printre care și cel la simplu seniori.

Hend Zaza, care este al cincilea cel mai tânăr sportiv din istoria JO, a început tenisul de masă la vârsta de cinci ani.

”Foarte rar am văzut o jucătoare atât de tânără să joace cu atât de mult entuziasm și să se antreneze atât de intens cum o face Zaza”, a spus Eva Jeler, fostă antrenoare a naționalei Germaniei.

”Nu merge să recupereze mingea, ci aleargă. Cu toate că mai are de lucru la tehnică, hotărârea de care dă dovadă și dorința de a câștiga îi garantează succesele viitoare”, a adăugat Jeler, citată de The Independent.

Jucătoarea de doar 12 ani și-a trăit aproape toată viața în Siria, o țară aflată în război civil de un deceniu, conflict în urma căruia peste 11 milioane de oameni și-au părăsit casele.

Zaza este depășită în clasamentul celor mai tineri olimpici doar de câteva nume.

Dimitrios Loundras a fost unul dintre gimnaștii greci care au cucerit medaliile de bronz cu echipa la ediția inaugurală a Jocurile Olimpice, la Atena, în 1896. Avea doar 10 ani.

În 1928, Italia a trimis trei gimnaști de 11 și 12 ani la Jocurile Olimpice, în timp ce daneza Inge Sorensen a cucerit bronzul în proba de 200 de metri bras la Berlin, în 1936.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.