Guvernul vrea să dea Ordonanță de Urgență pentru a putea construi autostrăzi în zonele protejate

Free-Photos / Pixabay.com

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care propune numeroase modificări ale legislației de mediu, pentru urgentarea construirii de autostrăzi și căi ferate.

Astfel, potrivit proiectului, autostrăzile ar putea fi construite în ariile naturale protejate sau în zonele tampon ale acestora. Mai mult, Compania Națională de Drumuri nu va mai fi obligată să ceară reactualizarea avizului de mediu dacă proiectul suferă modificări.

Inițiativa este aspru criticată de organizațiile pentru protecția mediului, care avertizează că țara noastră va pierde fondurile europene pentru proiectele care nu respectă legislația europeană de mediu.

Proiectul de OUG este în dezbatere publică până pe 1 aprilie.

O altă prevedere criticată este că autorizația de construire se emite imediat, dar proiectul tehnic și restul documentațiilor vin mai târziu.

“Grăbirea procesului de pregătire a proiectelor de transport prin excepții legislative este aparentă. Din contră, excepțiile creează riscul unor blocaje ulterioare din cauza pregătirii necorespunzătoare a proiectelor. Un al doilea risc este posibilitatea demarării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement pentru nerespectarea de către România a legislației europene de mediu”, spun cei de la World Wide Fund (WWF) într-un punct de vedere trasmis către G4Media.ro.

Potrivit proiectului de OUG, autoritatea contractantă are obligația de a încheia contractul cu ofertantul declarat câștigător, ulterior pronunțării unei soluții favorabile de menținere a rezultatului de către CNSC sau de către prima instanță sesizată, chiar dacă respectiva hotărâre a fost contestată.

“S-a constatat că la proiectele de o importanță majoră pentru România în absorbția fondurilor europene nerambursabile durata între momentul desemnării ofertantului câștigător și finalizarea procedurii de achiziție publică poate ajunge și la peste 1 an de zile, dacă procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este contestată. Măsurile propuse conduc la perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice, neadoptarea acestora putând genera riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene”, se mai precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență.