Florin Cîțu amână creșterea alocațiilor pentru anul viitor

Florin Cîțu
Florin Cîțu

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care amână creșterea alocațiilor pentru copii până la 1 ianuarie 2022. Următoarea majorare a acestui ajutor financiar era programată pentru 1 iulie 2021.

Alocațiile ar urma să crească de la 214 lei la 242 de lei, pentru copiii cu vârste curpinse între 2 ani și 18 ani, în timp ce majorarea ajutorului pentru copiii de până în 2 ani ar urma să fie de 39 de lei, până la 486 de lei.

Ordonanța de urgență prevede și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației, începând cu 1 ianuarie 2023.

Premierul Cîțu și ceilalți reprezentanți ai Guvernului susțin că nu există bani suficienți la buget pentru ca majorarea alocațiilor să fie făcute în acest an.

Guvernul dă vina pe epidemia de COVID-19 și adaugă că va folosi banii de la buget pentru a susține măsuri de redresare economică și de protecție socială.

Guvernul condus de Ludovic Orban stabilise, în septmebrie 2020, un calendar prin care alocațiile urmau să fie mărite în cinci etape, ultima dintre ei fiind în iulie 2022. Atunci, alocațiile ar fi trebuit să fie de 600 de lei pentru copiii de sub 2 ani de zile, respectiv 300 de lei pentru cei cu vârste cuprinse între 2 și 18i ani.

Florin Cîțu a dat peste cap acest calendar prin amânarea făcută prin Ordonanța de Urgență, planurile anunțate ale premierului fiind o reducere a cheltuielilor în tot aparatul de stat.