Fenomen astronomic spectaculos. Un bolid mai strălucitor decât Luna plină a luminat azi-noapte cerul României

meteor luminos bolid românia
Foto: Captură Facebook Florian Motorgeanu / meteobalkans.com

Un meteor extrem de luminos a putut fi văzut azi-noapte pe cerul României, în jurul orei 22:00.

Meteorul a luminat cerul Olteniei, dar a fost văzut și din Ardeal. De asemenea, a fost zărit și din Bulgaria, potrivit martorilor.

„Bolid super luminos spre Sud! Aproape de orizont. Foarte lent, mai luminos ca Luna plina -14, verde, cam 10-15 grade lungime! Din Cluj de la observator! Ora 21:49. Cine l-a mai văzut?”, a anunțat pe Facebook Ruxandra Toma, astronom la Institutul Astronomic al Academiei Române.

„A văzut toată Oltenia! Fragmente din meteorit s-au dezintegrat deasupra mea la Calafat, la 2-3 minute s-a auzit o explozie care a zguduit tot sudul Olteniei și nordul Bulgariei”, a comentat un martor la eveniment.

Meteorul, numit popular „stea căzătoare”, este fenomenul care constă în apariția, pe bolta cerească, a unei dâre luminoase. Aceasta apare când particule cosmice (numite meteoroizi), care se mișcă cu viteze foarte mari, pătrund și ard în atmosfera terestră.

Meteoroizii sunt de regulă foarte mici, cât niște fire de praf sau grăunțe, ori chiar mai mici. Meteorii foarte luminoși (numiți și „bolizi”), cum este cel care a putut fi văzut azi-noapte în România, apar când meteoroizii sunt mai mari, de exemplu de câțiva centimetri.

În cazul în care meteoroidul cade pe Pământ, el se numește meteorit.

„Bolid puternic în această seară. După direcție și orientare, posibilă cădere de meteorit în România în sud sau poate puțin peste Dunăre în Bulgaria.

S-a văzut din România din toată partea de vest, sud-vest și sud, de la Cluj la București.

Din Târgoviște a fost văzut foarte bine de Sebi Grigore. Eu priveam în telefon în acel moment, am sesizat doar ceva efect jos la orizontul sud-vestic. A întrecut în strălucire Luna Plină, a avut o explozie finală cu multe fragmente, ca un foc de artificii”, a scris pe Facebook și astronomul amator Valentin Grigore.

„Un meteorit a pus în stare de alerta salvamontiștii din Hunedoara și Gorj. După ce, în zona Lupeni – Uricani, pe cer a fost observata o lumina puternica, cu flacara și zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mica distanta peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiștii aflați în tura operativa in bazele Salvamont Hunedoara si Salvamont Gorj au întrat în alerta, prima supoziție fiind un avion cu probleme.

Situația se anunta foarte incerta intrucat nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment și nici nu era declanșată o alerta de aeronava cu probleme sau prabusita.

Informații și imagini ulterioare le-au permis salvamontiștilor sa își dea seama ca este vorba de un meteorit care a urmat o traiectorie către SSE, pe linia Stănesti- Targu jiu – Tg Cărbunești.

Informații care vor apărea în orele următoare ne vor confirma dacă acesta s-a prăbușit în România sau chiar a avut altitudine și viteza suficienta sa ajungă în Bulgaria sau Serbia”, a transmis Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont.

Meteorul s-a văzut și de la Vidin, din Bulgaria.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.