Eșec pentru Teodosie la slujba de Bobotează. Cel mai mic număr de credincioși din ultimii 7 ani

teodosie tomis
Foto: Arhiepiscopia Tomisului

Numărul de credincioși care au participat la slujba de Bobotează de la Constanța, oficiată de Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost mult sub așteptări în acest an, relatează G4media.ro într-o analiză dedicată evenimentului, în care absenteismul este pus pe seama declarațiilor controversate făcute de Teodosie de-a lungul timpului.

Potrivit sursei citate, arhiepiscopul Tomisului s-a pregătit cu 150.000 de sticle cu agheasmă pentru 20.000 de oameni, însă la sărbătoare au participat doar 6.000 de credincioși. Imaginile apărute în presă arată că foarte multe sticle cu apă sfințită au rămas nedistribuite.

Mai mult, ziua de 6 ianuarie a fost una foarte frumoasă, cu temperaturi ridicate, când oamenii ar fi putut profita de vremea bună pentru a participa la slujbă.

Conform informațiilor apărute în presă, este cel mai mic număr de participanți la slujbă din ultimii 7 ani, exceptând anul 2021, când restricțiile pandemiei COVID-19 nu permiteau adunarea a mai mult de 3.000 de persoane în Portul Tomis, acolo unde are loc sfințirea apei.

În ultimii 2 ani înainte de pandemia COVID-19, la Boboteaza din Constanța participau în jur de 10.000 de oameni.

Anul trecut, Teodosie a făcut multe declarații controversate, inclusiv unele care îl puneau într-o lumină favorabilă pe președintele rus Vladimir Putin.

„Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, declara arhiepiscopul Tomisului cu două săptămâni înainte de invazia Ucrainei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.