Epidemiolog: Valul 4 în România a debutat mai devreme. Ar putea fi mii de cazuri la deschiderea școlilor

anxietate covid mască
Stările de anxietate reprezintă unul dintre simptomele Long COVID (imaginea nu are legătură cu cazul relatat în acest articol). Foto: Engin_Akyurt / pixabay.com

Epidemiologul Octavian Jurma spune că tulpina Delta a devenit oficial domninantă în România, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, iar în general, odată cu dobândirea dominanței, are loc și debutul unui val de infectări cu tulpina dominantă și puntem considera că valul 4 al pandemiei a debutat în țarat noastră în această săptămână.

Acesta se așteaptă să se dubleze numărul zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni, „ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie de 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi”.

Octavian Jurma consideră că dobândirea dominanței variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam „este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment”.

„Tulpina Delta este oficial dominată și în România, cu o pondere de peste 60% (26) din cele 44 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână. Doar 40% (17) din cazurile secvențiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpina britanică (Alpha). Azi a fost publicat raportul INSP-CNSCBT pentru săptămâna S29 (perioada 19-25 iulie). Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiană) a ajuns săptămâna trecută la 127. Cu o pondere de peste 50%, am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână”, explică Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit epidemiologului, valul 4 al pandemiei a debutat mai devreme decât se așteptau specialiștii: „Am anunțat săptămâna trecută că acest lucru se va petrece în 1-3 săptămâni, însă sincer să fiu speram să se întâmple mai degraăa la mijlocul lunii august decât în această lună. Tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România în luna aprilie 2021 și ajuns la fel ca tulpina britanica Alpha dominantă în 3 luni. Dobândirea dominanței variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment. În general, odată cu dobandirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem considera că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână”.

Octavian Jurma mai crede că este devreme să se facă predicții cu privire la dinamica finală a valului 4, însă spune că pragul de 1.000 de cazuri pe zi să fie depășit în luna august, iar dacă se va menține sub 500, va fi o veste bună.

„Dacă rezistența opusă de imunizarea prin vacinare și infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două saptamani, ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi”, mai spune Octavian Jurma.