Dovezi importante găsite de anchetatori la Crevedia. Ce au descoperit procurorii

explozie crevedia
Foto: Captură YouTube (EuroNews)

Anchetatorii au găsit locul de unde a pornit focul care a produs cele 3 explozii din stația GPL de la Crevedia, relatează „Adevărul”, care citează referatul întocmit de procurori.

În curtea stației GPL, procurorii au găsit resturile unui furtun cu inserţii metalice şi ale unei pompe de presiune, folosite cel mai probabil de şoferi la transferul gazului între cisterne.

Incendiul şi exploziile care au avut loc la punctul de lucru neautorizat al firmei Flagas SRL din comuna Crevedia au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele-depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

„Cu ocazia examinării epavei autocisternei aflate în curte, lângă gardul dinspre stradă, s-a constatat că nu mai prezintă pe tamburul din zona de distribuţie a gazului reminiscenţe ale furtunului folosit pentru distribuţia gazului. Aceste aspecte indică faptul că, cel mai probabil, înainte de producerea incendiului şi a exploziilor, cei doi angajaţi ai firmei începuseră activităţile de transvazare GPL din autocisterna utilizată de către cel din urmă în cea utilizată de către primul, prin derularea furtunului de pe tambur şi orientarea acestuia pe sub autocisterna lui (…) spre autocisterna lui (…)”, spun procurorii în referat.

Anchetatorii mai arată că legislația din România nu prevede posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv instalații montate suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.

De asemenea, legea nu prevede posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane.

În plus, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL deoarece nu existau autorizații în acest sens.

5 persoane au murit în urma exploziilor de la Crevedia, iar alte zeci au fost rănite. Cei doi patroni ai firmei Flagas SRL, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.