Director din Autoritatea Vamală Română, reținut de DNA pentru o șpagă de 1 milion de lei

șpagă mită
Foto: leo2014 / pixabay.com

Un director de la Autoritatea Vamală Română a fost reținut de DNA, fiind acuzat că a luat o șpagă în valoare de 1 milion de lei (circa 200.000 de euro).

Dinu-Octavian Nicolescu este acuzat de procurori că a comis fapta în urmă cu 3 ani, pe când era director economic în Ministerul Mediului. În prezent, Nicolescu este director în cadrul Autorității Vamale Române.

Potrivit procurorilor, în luna aprilie 2020, Nicolescu i-a cerut unui om de faceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 1.000.000 de lei pentru a-și exercita influența pe care acesta a lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În schimbul sumei de bani, Nicolescu a promis că-i va determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei (circa 1,1 milioane de euro), pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.

În datele de 13 și 14 aprilie 2020, Nicolescu, prin același intermediar, a primit în două tranșe (500.000 de lei și 495.000 de lei) suma totală de 995.000 de lei.

La data de 26 aprilie 2023, inculpatul a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

El este cercetat pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.