Decizie în instanță. Ce amendă trebuie să plătească George Buhnici pentru comentariile despre femeile cu vergeturi

george buhnici
Foto: George Buhnici (Facebook)

George Buhnici trebuie să plătească o amendă de 3.000 de lei pentru afirmațiile sale sexiste despre femeile care au vergeturi și nu arată bine, a decis Curtea de Apel București.

El fusese amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, însă a dat instituția în judecată pentru a cere anularea amenzii.

Curtea de Apel a menținut amenda, însă a redus-o semnificativ, de la 20.000 de lei la 3.000 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

La sfârșitul lunii august, CNCD a decis să îl amendeze pe vloggerul George Buhnici, considerând că declarațiile sale despre femeile care nu arată bine constituie discriminare. El a făcut aceste declarații în timpul unui interviu pentru postul de televiziune Antena Stars.

„Și-am văzut fete care arată foarte bine, aici. Dar am văzut și fete care nu arată foarte bine. Și nu aș vrea să mi se interpreteze, suntem la un festival, putem să dăm vina pe orice, bă, dar serios, mai mergeți pe la sală fetelor!”, a spus el vara trecută.

„Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi. Deci, dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje, cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare!”, a continuat Buhnici.

„Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele. Jur! Uită-te la ea! Câți ani îi dai? (…) Băi, dacă îți spun vârsta adevărată o să înțelegi că e minoră, că dacă scazi cât i-ai dat tu cu cât are ea, minoră iese”, a mai spus vloggerul în timpul interviului.

Colegiul director a stabilit amenda contravențională de 20.000 de lei având în
vedere următoarele:

a. afirmațiile au vizat o comunitate, femeile, cu un anumit aspect fizic;
b. femeile reprezintă un grup vulnerabil în societatea din România;
c. afirmațiile sexiste reprezintă o încălcare gravă a dreptului la demnitate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.