De ce sunt lacrimile sărate, dar nu te ustură ochii când plângi

de ce sunt lacrimile sărate
Foto: Armata SUA (Wikipedia)

Dacă v-ați întrebat de ce sunt lacrimile sărate, acest articol vă va oferi toate răspunsurile necesare, inclusiv de ce nu vă ustură ochii de la ele din moment ce sunt sărate.

Lacrimile sunt sărate deoarece sunt alcătuite din apă din corpurile noastre ce conțin electroliți, potrivit webmd.com. Electroliții conțin:

  • sodiu (ceea ce le conferă lacrimilor gustul sărat)
  • potasiu
  • clorură

De ce sunt lacrimile sărate și ce conțin

Lacrimile sunt 98% apă. Restul de 2% îi conferă gustul sărat și este reprezentat de:

  • sare
  • proteine
  • lipide (uleiuri)

Așadar, lacrimile (și toate celelalte fluide produse de corpul nostru) sunt sărate din pricina electroliților. Corpurile noastre folosesc electroliți pentru a crea electricitate, necesară pentru funcționarea creierului și a mușchilor.

Lacrimile au 3 straturi

Dacă vrem să răspundem la întrebarea de ce sunt lacrimile sărate ne poate ajuta chimia. Lacrimile sunt alcătuite din 3 straturi:

  • un strat din lipide
  • un strat apos (ce conține apă)
  • un strat din mucus

Stratul din lipide conține uleiuri. El îmbracă stratul apos și creează o barieră hidrofobă care înconjoară lacrimile și le împiedică să se verse peste obraji.

Stratul apos este alcătuit din electroliți și proteine (inclusiv anticorpi). El susține întinderea peliculei din lacrimi și contribuie la eliminarea agenților infecțioși.

Stratul din mucus este compus din mucină (substanță semifluidă care intră în componența unor mucusuri). El îmbracă corneea, creează un strat hidrofil și permite distribuția egală a peliculei.

De unde vin lacrimile

Lacrimile vin din glandele lacrimare. Glandele lacrimare se găsesc la aproape toate animalele vertebrate terestre, precum și la unele mamifere marine.

La oameni, ele sunt localizate sub pleoape, deasupra ochilor (în fosa lacrimară a orbitei formată de osul frontal). Glandele lacrimare produc lacrimi care sunt secretate de conductul lacrimal. Ele curg peste suprafața oculară, iar apoi ajung în canalele ce se conectează cu sacul lacrimal. Din acest sac, lacrimile se scurg prin canalul lacrimal spre nas, conform Wikipedia.org.

De ce sunt lacrimile sărate dar nu te ustură ochii

Poate că v-ați întrebat și de ce, din moment ce lacrimile sunt sărate, nu vă ustură ochii atunci când plângeți. Probabil că ați simțit o usturime puternică atunci când v-a intrat în ochi apă de mare sau, și mai rău, chiar sare.

Explicația este una foarte simplă. Totul depinde de concentrație. Lacrimile noastre au o concentrație de sodiu mult mai scăzută decât apa de mare sau decât sarea.

Câte tipuri de lacrimi există

Există mai multe tipuri de lacrimi – bazale, de reflex și emoționale. Printre funcțiile lacrimilor se numără:

  • lubrifierea ochilor (lacrimile bazale fac acest lucru)
  • îndepărtarea substanțelor iritante (lacrimile de reflex, ce apar, de pildă, atunci când tăiem ceapă, când ne intră praf în ochi sau dacă intrăm în contact cu o substanță la care suntem alergici)
  • ajutarea sistemului imunitar
  • lacrimile apar și ca reacție naturală a corpului la durere; lacrimile emoționale au o funcție biologică prin secretarea de hormoni de stres.

De ce sunt lacrimile sărate și ce compoziție au

Compoziția lacrimilor variază în funcție de tipul de lacrimi. De exemplu, lacrimile cauzate de emoții au o compoziție diferită față de lacrimile de reflex. Primele conțin o concentrație mai ridicată de hormoni de stres precum corticotropină și encefalină (un analgezic natural), ceea ce sugerează că lacrimile emoționale joacă un rol biologic în echilibrarea nivelului de hormoni de stres.

La mamifere, corneea este menținută umedă și este hrănită de lacrimile bazale. Ele lubrifiază ochiul și curăță praful. Unele dintre substanțele din fluidul lacrimal (ca de exemplu lizozima) fac parte din sistemul imunitar al organismului și luptă împotriva infecțiilor bacteriene. În mod normal, într-o perioadă de 24 de ore, sunt secretate circa 0,75 – 1,1 grame de lacrimi. Cantitatea scade odată cu creșterea vârstei.

Lacrimile de reflex apar în urma iritării ochilor de către particule străine (vapori de ceapă, parfumuri, mirosuri, gaz lacrimogen, spray cu piper etc). Ele pot apărea și din cauza luminii foarte puternice sau dacă mâncați ceva iute. Scopul lacrimilor de reflex este să îndepărteze substanțele iritante.

După cum le spune și numele, lacrimile emoționale apar în urma emoțiilor: stres, plăcere, furie, suferință, doliu, durere fizică, fericire, râs puternic.

Foto: Armata SUA (Wikipedia)

Vă recomandăm și:

Câte continente sunt pe Glob. Sistemele cu 6 sau 7 continente, explicate

Planetele Sistemului Solar. Cele 8 corpuri cerești și povestea lor

Cea mai mare țară din lume. Întinsă pe 2 continente, dar cu populația rară

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.