De când vor fi emise noile cărți de identitate în toată țara

Noua carte de identate electronică
Noua carte de identate electronică

Noile cărți de identitate, care vor fi și electronice, vor înlocui treptate actualele documente. Vor fi testate în următoarele șase luni în Cluj și urmează să fie introduse, treptat, în toată țara.

Noua carte de identitate va putea fi folosită, de exemplu, pentru a accesa servicii din administrația publică și va înlocui cardul de sănătate. De asemenea, ar putea fi folosită pentru a accesa digital diplome, permisul de conducere sau pentru a emite diverse acte digitale, dar și pentru a semna electronic, de la distanță, diverse acte.

Noile cărți de idenitate sunt mai mici, cât un card bancar. Au un suport de stocare electronic în interior în care se regăsesc informațiile perosnale ale titularului și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

Persoanele care nu vor suportul de stocare electronică pot opta pentru o carte de identiate simplă, însă nu le vor putea folosi atunci când vor să călătorească în străinătate, vor avea nevoie de pașaport.

Potrivit chestorului Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin Giulescu, până în decembrie 2022 ar putea să se emită noile cărți de identitate în toată țara.

„Prioritate vor avea cei care au documentele expirate, dar actuala legislație prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard”, a spus chestorul la Digi 24.

Cei care trebuie să-și schimbe cărțile de identitate până spre sfârșitul anului viitor, când apar „buletinele electronice”, vor primi documente în format vechi.

„Singura diferență este că tot ce se va emite începând de astăzi (ieri – n.red.) va avea termen de valabilitate până cel mai târziu 3 august 2031. Este un termen impus de regulamentul UE. Adică peste 10 ani vom fi obligați să trecem la noul format. Este o perioadă de tranziție de 10 ani.

Apreciez că de azi într-un an vom începe să extindem. La nivel de proiecție avem mai întâi municipiile reședință de județ, după care toate serviciile publice comunitare, aproape 610 în toată țara, începând cu jumătatea anului viitor până în luna decembrie toate acestea vor putea să emită cartea de identitate în noul format”, a mai declarat chestorul Giulescu.