Un cuplu nu și-a lăsat copilul să facă chimioterapie și a pierdut custodia acestuia

cuplu leucemie sua
Foto: Taylor Bland-Ball / BBC

Un cuplu din Florida, Statele Unite, a pierdut în instanță custodia copilului în vârstă de 4 ani, bolnav de leucemie, după a refuzat să îl lase să urmeze un tratament de chimioterapie, relatează BBC.

Băiatul lui Taylor Bland-Ball și Joshua McAdams a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută în luna aprilie a acestui an.

La scurt timp după primirea diagnosticului, părinții au ales să îl trateze cu canabis (canabisul medical este legal în Florida), terapie cu oxigen, ierburi și apă alcalină. Nu și-au mai dus băiatul la ședințele de chimioterapie, iar ulterior au părăsit statul, însă au fost găsiți în Kentucky.

În luna mai, ei au pierdut custodia copilului, iar judecătorul a decis ca băiatul să locuiască alături de bunica sa și să primească tratamentul medical standard.

Acum, o instanță de judecată a apreciat că băiatul ar fi în „pericol iminent de a fi neglijat” dacă s-ar întoarce la părinții săi.

Rămânerea băiatului în custodia bunicii din partea mamei este singura modalitate pentru a-i asigura „sănătatea și siguranța”, a mai decis judecătorul.

Avocatul părinților a declarat pentru presa americană că aceștia sunt „devastați” de pierderea copilului. El a mai spus că băiatul „trece printr-o experiență medicală absolut traumatizantă fără să îi aibă alături pe părinții săi”.

Deși chimioterapia este asociată cu efecte secundare neplăcute, multe variante moderne de chimioterapie cauzează doar probleme ușoare, mai notează BBC.

Potrivit Spitalul de cercetare pentru copii „St. Jude” din Memphis, statul Tennessee, SUA, aproximativ 98% dintre copiii cu leucemie limfoblastică acută intră în remisie la câteva săptămâni după începerea tratamentului, iar în jur de 90% dintre copii se vindecă.

Pacienți bolnavi de o formă gravă de leucemie, vindecați printr-o terapie revoluționară