Pacienți bolnavi de o formă gravă de leucemie, vindecați printr-o terapie revoluționară

celule
Foto: qimono / pixabay.com

5 pacienți care sufereau de o formă gravă de leucemie s-au vindecat complet de cancer în urma unui tratament revoluționar, relatează publicația „The Independent”.

Studiul clinic realizat la Spitalul Great Ormond Street din Londra s-a desfășurat pe 14 pacienți, cei mai mulți copii.

Pacienții rămăseseră fără opțiuni, după ce încercaseră toate celelalte terapii existente, inclusiv chimioterapia, radioterapia și transplantul de măduvă osoasă. Medicii se așteptau ca ei să moară foarte curând.

Noul tratament pentru această formă de leucemie (leucemie limfoblastică acută) a eradicat boala din corpul mai multor pacienți, celulele canceroase dispărând complet din organismele lor.

Pacienții au fost tratați cu o variantă ce acționează mai rapid a terapiei CAR-T, care folosește sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor maligne.

În cadrul tratamentului, din corpul pacientului sunt extrase celule ale sistemului imunitar, acestea sunt modificate genetic în laborator pentru a ținti celulele canceroase, iar apoi sunt reintroduse în sânge, potrivit „Financial Times”.

În timpul studiului clinic, 14 pacienți au primit noua terapie. 2 dintre aceștia nu au intrat în remisie.

În schimb, în cazul celorlalți 12, boala a dispărut complet din organism după 3 luni. În vreme ce în cazul a 7 dintre cei 12 leucemia a reapărut după un timp, 5 dintre pacienți sunt și acum – la 3 ani de la administrarea terapiei – complet vindecați de leucemie.

„Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de cum poate fi utilizată puterea sistemului imunitar pentru a ținti celulele canceroase”, a declarat profesorul Persis Amrolia, cercetătorul principal din cadrul studiului.

„Deși nu funcționează la toată lumea, ea le oferă speranță acelor copii care au rămas fără alte opțiuni. Suntem doar la începutul acestui nou tip de tratament și sper că în anii viitori îl vom putea îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient”, a mai spus el.

În vârstă de 10 ani, Austin Sweeney a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută când avea 2 ani, și a fost invitat să participe la studiu după ce încercase toate celelalte tratamente pentru a scăpa de boală.

Austin a făcut tratamentul în octombrie 2016 iar acum, după aproape 3 ani, este sănătos și într-o formă fizică foarte bună, a povestit tatăl său.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Medicine de luni, 2 septembrie.

Foto: qimono / pixabay.com