Cum pot angajații să contribuie la soluții creative pentru problemele de mediu

Mediul înconjurător ar trebui să fie o preocupare pentru oricine, indiferent dacă este vorba despre simpli oameni sau de companii. Cu toate că situația actuală nu este neapărat cea mai bună, se fac eforturi foarte mari pentru reducerea impactului asupra mediului, la care fiecare persoană poate contribui. 

În cele ce urmează, îți arătăm cum pot angajații să contribuie la rezolvarea problemelor de mediu, cu soluții creative. Sunt soluții simple, de efect, pe care oricine le poate pune în practică și care au un impact mare asupra protejării mediului înconjurător. 

Prin propriile alegeri 

Conform unui sondaj inițiat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, peste 50% dintre angajați doresc ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului. 48% dintre angajați susțin că ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate, iar 36% consideră important ca spațiul de lucru să fie într-o clădire eficientă energetic. De asemenea, nevoile angajaților se schimbă mereu, în special când vine vorba despre generația Z. 

Tinerii sunt cei mai conștienți de problemele mediului înconjurător și caută în permanență soluții eficiente. Ei aleg în special companii care se implică în rezolvarea acestor probleme și care le oferă șansa de a face chiar ei schimbări. 

Prin educație și conștientizare

Problemele de mediu nu vor putea fi rezolvate peste noapte, având în vedere că multe persoane nici nu sunt conștiente de ele. Din nefericire, nu sunt atât de multe campanii în mediul public, care să ajungă la majoritatea oamenilor. De aceea, este important ca persoanele informate să deruleze campanii de educare și conștientizare în firme, atât la nivel micro, cât și la nivel mai mare. 

Campaniile de educare și conștientizare pot viza acțiuni de implementat la locul de muncă, dacă nu există deja: reciclarea materialelor (sticlă, carton și hârtie, electronice etc.), alegerea unor produse sustenabile, diminuarea folosirii resurselor (spre exemplu, diminuarea consumului de energie sau alegerea unor becuri economice). Colegii de muncă pot primi și sfaturi pentru acasă, despre cum să eficientizeze resursele și să protejeze mediul. 

Prin propuneri de proiecte de mediu 

Să nu uităm și de proiectele ce vizează mediul înconjurător, care sunt eficiente și care au un impact foarte mare. Chiar dacă la prima vedere par doar o picătură într-un ocean, aceste proiecte, dacă ar fi implementate de mai multe persoane, ar avea un impact foarte mare. 

Exemple de proiecte ce vizează protejarea mediului înconjurător: 

  • plantarea copacilor în zone care au fost afectate de inundații sau în care s-a defrișat masiv;
  • strângere de fonduri pentru anumite cauze (chiar și sume foarte mici sunt importante dacă se strâng lunar sau o dată la ceva timp);
  • donații pentru diverse proiecte (spre exemplu, pentru a cumpăra electronice mai eficiente energetic, care vor avea un consum mai scăzut de energie și altele). 

Prin programe de reciclare inovatoare

Nu în ultimul rând, este important să se vorbească și despre reciclare, în special reciclarea materialelor și produselor despre care nu prea se vorbește, precum echipamente electronice vechi sau textile uzate. Multe persoane aruncă hainele vechi, care sunt foarte deteriorate, fără a ști că acestea pot fi reciclate eficient. Există containere speciale în care pot fi lăsate sau chiar pot fi duse la diverse magazine care le preiau gratis. 

Și în privința echipamentelor electronice trebuie mai multă atenție și mai multe campanii de conștientizare, întrucât nu de puține ori se pot vedea, chiar și în oraș, electronice aruncate la ghena de gunoi. Este interzisă aruncarea acestora, iar vestea bună este că pot fi preluate gratuit chiar și de acasă, de diverse companii și astfel pot fi reciclate. 

Așadar, este important ca fiecare angajat să contribuie la rezolvarea și prevenirea problemelor de mediu, prin implicare directă și prin a solicita companiei pentru care lucrează politici mai bune în acest domeniu.

Sursa foto: Shutterstock