Cum faci curățenia de toamnă eficient și ușor

Dacă e toamnă înseamnă că e perioada unei curățenii generale, asemănătoare cunoscutei curățenii de primăvară.

Cu toate că entuziasmul poate să nu fie la fel de mare, această activitate la început de toamnă este la fel de importantă sau poate chiar mai importantă decât curățenia de primăvară. Deoarece zilele fierbinți de vară s-au terminat și vacanțele s-au sfârșit, fiecare dintre noi ne (re)întoarcem la casele noastre, unde vom petrece mai mult timp în interior. Tocmai acesta este și cel mai important motiv pentru care curățenia de toamnă este esențială, deoarece, atât fizicul cât și psihicul fiecăruia are nevoie de o „hibernare” într-un mediu curat, lipsit de bacterii și de microbi.

Cum faci ca toată curățenia de toamnă să fie o sarcină mai ușoară și mai eficientă:

Planifică tot înainte de a începe

Primul pas într-o curățenie de toamnă eficientă este planificarea, care va ajuta enorm la  economisirea timpului și a efortului. Inspectează atent fiecare cameră din locuință și stabilește ce trebuie făcut. Pentru a fi și mai eficient, fă o listă cu toate sarcinile, astfel încât să poți ține evidența progresului și să te asiguri că nu omiți nimic important. Dacă ai și ajutoare, cu atât mai bine. Pe lista făcută, deleagă persoanele potrivite pentru fiecare sarcină.

Pregătește-ți echipamentele potrivite

Pentru a fi cât mai eficient și a nu te opri din curățenia propriu-zisă pentru a căuta un echipament sau mai rău, pentru a merge la magazin, înarmează-te cu echipamenteleși produsele potrivite, înainte de a începe. Asigură-te că ai totul la îndemână, atât în ceea ce privește categoria de echipamente curatenie, precum aspirator, mop profesional, ustensile pentru geamuri, etc, detergenți profesionali pentru fiecare suprafață cât și consumabile și accesorii, precum rezerve, lavete din microfibră, prosoape de hârtie, bureți, mănuși, saci menajeri și orice altceva este specific curățeniei din casa ta.

Ocupă-te de curățenie pe rând, în fiecare cameră

Atunci când începi curățenia, este important să te concentrezi pe o singură încăpere nu pe toate deodată. Acest lucru te va ajuta să păstrezi un control mai bun asupra progresului, să eviți senzația de copleșire și să fii mai eficient. În funcție de încăpere, asigură-te că speli cu atenție geamurile, că aspiri și speli covoarele, că ștergi toate suprafețele (chiar și cele greu accesibile) și că nu uiți de elemente precum întrerupătoare, calorifere, mânere, plinte etc.

Igienizează așternuturile, saltelele și tapițeriile

Toamna este momentul potrivit pentru a curăța și a igieniza canapelele, saltelele și tapițeria. Știm deja că toate acestea pot deveni un loc propice pentru acumularea acarienilor, bacteriilor și a altor alergeni nedoriți. Tocmai de aceea, pentru a nu avea astfel de „musafiri”, igienizarea saltelelor este esențială. Cu ajutorul unui aspirator generator de aburi, igienizarea se poate face în doar câteva minute. Aceste echipamente au capacitatea de a distruge toți microbii, deoarece generează abur la o temperatura suficient de mare, iar aburul pătrunde direct în adâncul țesăturii. 

Renunță la lucrurile inutile

Un pas important în curățenia de toamnă este renunțarea la lucrurile de care nu mai ai nevoie. Și, deoarece nu doar exteriorul contează, este important să-ți îndrepți atenția și spre interiorul dulapurilor. Scoate din dulapuri hainele de vară pe care nu le vei mai purta și depozitează-le în mod corespunzător, pe fiecare. Șterge atent rafturile dulapurilor și aranjează toate hainele de toamna-iarnă. Desigur, când aranjezi aceste haine, poate ajută să verifici ce nu mai este bun sau util, să donezi și să nu aglomerezi spațiile cu lucruri inutile. Să nu uităm că reducerea dezordinei înseamnă mai puțin de curățat în viitor.

Curățenia de toamnă nu trebuie să fie un efort copleșitor ci mai degrabă poate fi văzută ca o oportunitate de a revigora locuința și de a o  pregăti pentru sezonul rece, într-un mod primitor. Chiar dacă toate activitățile care trebuie făcute pentru curățenia de toamnă necesită un efort în plus, cu siguranță beneficiile pe care le aduce depășesc acest efort deoarece, rezultatul va fi mediu confortabil și plăcut, în care ne vom putea bucura de lunile mai reci, în voie.