Cum a otrăvit un șofer bulgar apele pârâului Bicaz

Pârâul Bicaz. Foto: Comuna Bicaz-Chei

Un șofer bulgar a provocat un dezastru ecologic în județul Neamț, după ce a deversat cinci tone de amoniac lichid în canalizarea unei fabrici de ciment.

După ce peștii din două păstrăvării aflate pe cursul pârului Bicaz au murit, comisarii Gărzii de Mediu au reușit să descopere sursa poluării: concentrația de amoniac din apă era două mii de ori mai mare decât valorile normale.

Sursa poluării o reprezintă canalizarea fabricii de ciment din Tașca, însă reprezentanții operatorului economic dau vina pe un șofer bulgar pentru acest incident.

Acesta a efectuat un transport de amoniac la fabrică, însă cum i-au rămas cinci tone de substanță în cisternă, care n-au încăput în bazinul firmei, a decis să își golească încărcătura într-un canal din curtea fabricii.

Potrivit Adevărul, toți păstrăvii aflați pe pârâul Bicaz au murit, iar unda de apă poluată va afecta fauna piscicolă și din apele Tarcăului și Bistriței.

„Am trimis echipa de permanenţă, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele două păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau şi pe pârâul Bicaz peşti morţi. Am notificat Sistemul de Gospodărire a Apelor pentru prelevare de probe şi dimineaţă am aflat că, la evacuarea de la combinatul de ciment, depăşirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali“, a declarat Petrariu Iftime, comisarul şef al Gărzii de Mediu Neamţ.

Comitetul Județean Neamț pentru Situații de Urgență a decis mărirea debitului pârâului Bicaz, iar în acest moment indicatorii sunt la valori normale, fără riscuri pentru populație.

În acest moment sunt în desfășurare mai multe anchete, iar patronii păstrăvăriilor au anunțat că vor depune plângeri penale.