Credincioșii și-au dat măștile jos și au pupat sicriul lui Pimen, mort de coronavirus

pimen sicriu pupat
Captură video: doxologia.ro via digi24.ro

Unii dintre credincioșii care au venit la priveghiul Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen, care a murit ce s-a infectat cu noul coronavirus, au ignorat măsurile de protecție, rezultă din imaginile transmise de postul de televiziune Digi24.

Credincioșii, printre care se aflau și copii, și-au dat jos măștile pentru a săruta icoanele, crucea, dar și sicriul lui Pimen.

Sicriul cu trupul fostului arhiepiscop a ajuns miercuri seară la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai, în jurul orei 0:50, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Fostul arhiepiscop va fi înmormântat vineri, 22 mai, iar la funeralii este permis accesul publicului, cu respectarea regulilor în vigoare pe perioada stării de alertă.

Potrivit măsurilor luate de Guvern în această perioadă, este obligatorie purtarea măștii în toate spațiile închise, astfel încât gura și nasul să fie acoperite.

Slujbele religioase trebuie să se desfășoare în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult. Ele nu sunt considerate adunări publice.

În ceea ce privește practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult, la acestea pot participa maximum 16 persoane.

Cine a fost Arhiepiscopul Pimen

Vasile Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, din Buzău. A absolvit Teologia la București, în 1957. A trecut la monahism, la Mănăstirea Neamț, în anul 1951. Între 1977 și 1982 a fost în misiuni ale Bisericii Ortodoxe Române în Statele Unite ale Americii, Canada și Israel.

După Revoluție, în ianuarie 1991, Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În octombrie 2007 CNSAS a ajuns la concluzia că Pimen a avut legături atât cu Securitatea, cât si cu Direcția de Informații Externe (DIE), el având numele conspirative „Sidorovici” și, respectiv, „Petru”.

Pe data de 15 martie 2011, Curtea de Apel București a decis să respingă apelul Arhiepiscopului Pimen la hotărârea CNSAS din 2007 prin care a fost deconspirat ca turnător al Securității. Pimen Zainea a fost racolat de Securitate în 1975, pe când era la Mănăstirea Putna. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în mod irevocabil recursul său în data de 18 octombrie 2012, confirmând soluția dată de instanța de fond privind colaborarea cu Securitatea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.