Copil de 13 ani, „închiriat” de părinți ca să muncească la 2 stâne

stână trafic minori
Sursa: DIICOT

Un copil în vârstă de 13 ani din județul Brașov a fost „închiriat” de părinți proprietarului unor stâne. Copilul era pus să muncească și nu mergea la școală, iar părinții săi primeau în schimb o sumă de bani, au descoperit procurorii DIICOT, care au deschis o anchetă penală.

Astfel, după ce a terminat clasa a III-a, copilul nu a mai fost lăsat de părinți să meargă la școală și a fost trimis la muncă.

Investigația este realizată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov, iar mai multe persoane sunt suspectate de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Începând cu vara anului 2023, minorul de 13 ani a fost dus în două stâne situate pe raza județului Brașov, pentru a munci acolo.

stână trafic minori
Sursa: DIICOT

„Astfel, prin abuz de autoritate conferită de notorietatea pe care o are făptuitorul în cadrul comunității rurale și a situației financiare bune, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore care provine dintr-o familie cu o situație materială precară și cu un nivel de instrucție scăzut, a oferit diferite sume de bani părinților minorului în schimbul cărora aceștia și-au dat consimțământul ca fiul lor să presteze diferite munci la stânele făptuitorului”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

stână trafic minori
Sursa: DIICOT

„Totodată, prin neglijența manifestată în raport de nevoia minorului de a beneficia de serviciile de învățământ general obligatoriu asigurate de stat, cei doi făptuitori au împiedicat minorul să urmeze cursurile școlare după absolvirea a trei clase, punând în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestuia”, se mai arată în comunicat.

stână trafic minori
Sursa: DIICOT
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.