Cheile Bicazului din județul Neamț sunt cerute în instanță de județul Harghita

cheile bicazului
Foto: Laurap / Wikipedia.org

Autoritățile din județul Harghita au dat în judecată autoritățile din județul Neamț, solicitând modificarea graniței astfel încât Cheile Bicazului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, să treacă în administrația orașului Gheorgheni din Harghita, anunță adevărul.ro.

Pe 13 octombrie 2022 a fost depusă o cerere în justiţie la Tribunalul Harghita. Reclamant este judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, iar pârâţii sunt comuna Bicaz Chei din județul Neamţ și Consiliul Județean Neamţ.

Cele două județe s-au mai întâlnit în instanță pentru același motiv, iar procesul a fost câștigat definitiv de județul Neamț. Însă acum autoritățile din județul Harghita au deschis un nou proces.

Începând cu anii 2000, zona defileului a fost un motiv permanent de dispută între autorităţile din Neamţ şi Harghita. La debutul proceselor, prin 2009, conducerea Consiliul Județean Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că zona Cheilor le aparţine, deoarece ar fi făcut parte „prin tradiţie“ din Ţinutul Secuiesc, mai notează sursa citată.

În primă instanță, în 2019, Tribunalul Prahova a dat câștig de cauză autorităților din Harghita, Cheile Bicazului trecând, la acea dată, în orașul Gheorgheni. Practic, judeţul Neamţ pierdea atunci aproximativ 5.000 de hectare din comuna Bicaz Chei (Cheile Bicazului), relata hotnews.ro.

Însă autoritățile nemțene au atacat hotărârea, iar în ianuarie 2021 au câștigat definitiv la Curtea de Apel Ploiești.

Foto: Laurap / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.