Cercetătorii americani lucrează la un medicament care ar trata gripa, dar și coronavirusul sau HIV

gripă
Foto: Mojpe / pixabay.com

O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue din Indiana (SUA) lucrează la o formulă de tratament pentru gripă, care ar putea avea efect și împotriva HIV și SARS-CoV-2. Medicamentul ar ataca direct proteinele cu care sunt învelite celulele infectate, potrivit SciTechDaily.

„Tratamentul dezvoltat de noi țintește celulele bolnave fără a le afecta în vreun fel pe cele sănătoase. Reușim astfel să livrăm selectiv medicamente care activează imunitatea în celulele afectate de gripă. Există, de asemenea, potențialul ca această terapie să se dovedească eficientă la persoanele cu COVID-19, Hepatita B sau HIV”, spune chimistul Philip Low de la Universitatea Purdue.

Potrivit cercetătorilor, virusul gripal, la fel ca mulți alți viruși patogeni, își înmagazinează proteinele pe suprafața celulei gazdă. Proteinele nu pot fi mutate de virus în membrana unei celule sănătoase, astfel că trebuie mai întâi să o atace și apoi să-și construiască un înveliș de proteine.

Oamenii de știință și-au axat cercetările pe acest proces și au creat o formulă de tratament care atacă direct proteinele de pe celulele infectate. Deocamdată, dozele au fost administrate șoarecilor.

„Am ales să începem testele noastre cu virusul gripal, deoarece rezultatele pot fi adesea aplicate și altor viruși care se folosesc de învelișurile cu proteine. Testele noastre de laborator arată că tratamentul funcționează la șoareci infectați cu virus gripal, care au primit o doză de virus de o sută de ori mai mare decât cea letală”, a spus profesorul Low.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.