Cercetător: Apar primele medicamente pentru prelungirea vieții. ”România ar putea să se bucure de pionierat”

O cercetătoare din România spune că îmbătrânirea ar putea fi tratată în doar câțiva ani ca orice problemă medicală obișnuită.

”Primele astfel de suplimente, create pe baze teoretice originale, ar putea aparea în curând, iar medicamentele (din cauza legislației) la un orizont de aproximativ 5 ani, a spus Amalia Diaconeasa, biochimist și cercetător în domeniul îmbătrânirii, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Diaconeasa este încrezătoare după ce, în cazul șoarecilor, s-a reușit creșterea duratei de viață cu 30%.

”Substanțele pe care le-am ales au avut efecte asupra duratei medii și maxime de viață a acestor animale. Acest lucru nu este o garanție că poate funcționa și în cazul oamenilor, dar probabilitatea este destul de mare”, spune ea.

”Când am început studiul îmbătrânirii, mă gândeam că nu putem înţelege evoluţia dacă nu ştim ce e viaţa. Îmbătrânirea este inevitabilă dar putem încetini acest proces prin metode care până la urmă ajută sănătatea, în general. Noi trăim în fiecare zi și ne facem planuri în funcție de durata foarte limitată a vieții, în special a tinereții pentru că asta înseamnă partea adevărată a vieții”, explică Amalia Diaconeasa.

O parte dintre tezele autoarei au fost sintetizate în cartea ”Civilizația foametei”.

Politicienii trebuie să fie conștienți că investiția în cercetare duce automat la dezvoltare, spune Amalia Diaconeasa. ”Glumind un pic, as spune că politicienii ar trebui să fie conștienți că existența unor patente noi ar duce la tehnologii noi, la dezvoltarea industriei, la dezvoltarea economiei și ei ar avea ce fura mai bine!

În România, ne confruntăm cu fenomenul real al plagiatului, avem un număr tot mai scăzut de cercetători. Țări ca Bulgaria sau Croația stau mult mai bine la acest capitol. Pe de altă parte, nu trebuie să idealizăm cercetarea din țările dezvoltate ale Europei, pentru că sunt și acolo hibe, cunoscute de foartă multe vreme. În aceste state, sistemul nu este suficient de liberal dar fiind foarte finanțat, există șansele ca să apară descoperiri interesante. Talente se nasc peste tot, in orice țară, problema este ca acei oameni să fie lăsați să se manifeste”, explică ea.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.