Cel mai rapid tren din lume a fost testat. Ajunge până la 400 de kilometri pe oră

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

În Japonia a fost testat cel mai rapid tren din lume. Acesta poate ajunge până la 400 de kilometri pe oră. Urmează să fie testat în următorii trei ani și ar putea intra în circulație începând cu 2030.

Reprezentanții companiei JR East, care produce trenul Alfa-X, își dorește ca aceste garnituri să circule cu o viteză medie de 360 de kilometri pe oră. Astfel, acest tren ar putea cu 10 kilometri pe oră mai rapid decât China Fuxing Hao, care circulă acum între Beijing și Shanghai cu viteze de până la 350 de kilometri pe oră. Alfa X va avea o locomotivă cu un „nas” de 22 metri, o formă aerodinamică concepută pentru a face față presiunilor foarte mari la contactul cu aerul mai ales la intrarea în tuneluri.

Sunt trenuri care au circulat cu viteze mult mai mari, însă doar în faza de teste. Recordul a fost stabilit tot în Japonia, în 2015, când un tren de mare viteză a atins pe o linie de teste viteza de 600 de kilometri pe oră.

De asemenea, în Europa, în 2007, AVG Italo, a reușit să ajungă în teste la o viteză de 574 de kilometri pe oră. Trenul a fost construit de compania franceză Alstom şi circulă în Italia, pe ruta Napoli – Roma – Milano. Distanţa de la Roma la Napoli, de aproximativ 190 de kilometri, este parcursă în circa o oră.

Siemens Velaro E/AVS 103 este un tren de pasageri din Spania care are 8 vagoane și poate transporta până la 404 pasageri. Străbate distanța dintre Barcelona și Madrid, de 504 kilometri, în două ore și jumătate.

Shangai Maglev leagă aeroportul internațional din Shanghai cu rețeaua de metrou din oraș și merge cu o viteză medie de 250 de kilometri pe oră. Poate transporta până la 574 de pasageri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.